Hlavní obsah

Moravskoslezská bilance čerpání fondů EU: 20,4 miliardy Kč a 1176 podpořených projektů

Novinky, Josef Zajíc

V letech 2007 - 2015 přišlo do Moravskoslezského kraje 20,4 miliardy korun z evropských fondů prostřednictvím Regionálního operačního programu Moravskoslezsko. Výsledky zveřejnili hejtman Miroslav Novák a Kateřina Dostálová, ředitelka Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko, v pondělí 30. května.

Foto: Josef Zajíc

Výsledná bilance čerpání evropských dotací v Moravskoslezsku 2007-2015. 30.5.2016.

Článek

Na konci května 2016 proplatila Regionální rada Moravskoslezsko poslední dotace za projekty kraje, obcí a podnikatelů a odeslala souhrnné platby ke kontrole Evropské komisi. Regionální radu nyní čeká pětiletý dohled nad projekty, administrace a postupné uzavření programu.

Nejvíce prostředků šlo do vybaveností měst a obcí - 3,7 miliardy korun. Dále do výstavby a rekonstrukce silnic - 3,5 miliardy Kč, veřejné dopravy - modernizace přestupních terminálů a nákupu vozidel veřejné dopravy - přes 3 miliardy korun. Na rekonstrukci a vybavení škol bylo spotřebováno 2,3 miliónu korun a do rozvoje cestovního ruchu bylo investováno 2,3 miliardy Kč.

„Ráda bych poděkovala zejména městům, obcím a všem dalším příjemcům evropských peněz za jejich aktivitu a chuť evropské peníze smysluplně investovat. Sami jsme se tomu, jako příkladná organizace veřejné správy, snažily jít naproti dobře naplánovaným čerpáním, vstřícnou a otevřenou komunikací,” zhodnotila období Kateřina Dostálová.

„Je to skvělý výsledek. Uplatnili jsme v kraji beze zbytku vše, co nám evropské fondy umožnily. V průběhu devíti let se původní objem prostředků pro region dvakrát navýšil, dohromady o 870 miliónů korun. Mohli jsme proto podpořit další projekty měst a obcí, podnikatelů a samotného Moravskoslezského kraje. Projektů se nakonec uskutečnilo 1176, což je o 200 víc, než jsme očekávali,” shrnul čerpání Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezského kraje a předseda Regionální rady Moravskoslezsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám