Hlavní obsah

Moravské zemské muzeum zve na vzácné horniny a zkameněliny

Novinky, Jiří Smutný

Moravské zemské muzeum v Brně připravilo další výstavu z cyklu ke 200. výročí svého založení. Tentokrát představí svoje sbírky geologicko-paleontologické oddělení, vedené Růženou Gregorovou. Výjimečně budou vystaveny i nejvzácnější předměty. Vernisáž se koná 10. ledna v 17 hodin.

Foto: Jiří Smutný

Holotyp plže rodu Levianthia popsaný Alexandrem Makowskym (1884)

Článek

Jak uvedla Růžena Gregorová, sbírky oddělení představují na 250 000 sbírkových předmětů. Pocházejí z více než 1000 míst v Čechách a na Moravě a z více než 850 zahraničních lokalit. V depozitářích je uloženo mnoho unikátních předmětů z oblasti fytopaleontologie, zoopaleontologie i geologie.

Paleontologické sbírky patří k nejstarším sbírkám muzea. Mnohé stály u zrodu Františkova muzea v roce 1817. Nejstarší sbírková kniha je datována 1808. Základy sbírky položili příslušníci moravské aristokracie František Hugo Salm, hrabě Josef Auersperg a hrabě Antonín Bedřich Mitrovský.

Mezi nejvzácnější předměty, které bude možné na výstavě obdivovat, patří například nejstarší holotyp Amphisyle heinrichii Heckel 1850, vzácný otisk členovce Anger longirostris z německé lokality Solnhofen, alpský vápenec s akumulací amonitů, holotyp plže rodu Levianthia nebo rukopisy přednášek slavného rakouskouherského geologa Eduarda Suesse.

Výstava se nachází v sále Karla Valocha v přízemí Dietrichsteinského paláce na Zelném trhu 8 v Brně. Přístupná bude od 11. ledna a potrvá do 5. února 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám