Hlavní obsah

Moravské zemské muzeum otevírá dvě nová pracoviště

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prvního dubna začínají ve státní příspěvkové organizaci Moravské zemské muzeum působit dvě nová pracoviště: Centrum slovanské archeologie a Centrum kulturně-politických dějin 20. století. První má sídlo v Uherském Hradišti, druhé v Brně.

Foto: Jiří Smutný

Martin Reissner, Zdeněk Drahoš a Luděk Galuška

Článek

„Já jsem velmi pyšný na to, že kolegové Galuška a Drahoš dokázali vybudovat ona dvě centra, která k 1. dubnu 2015 začnou oficiálně existovat,“ uvedl generální ředitel muzea Martin Reissner.

„To prvé je spojeno s našimi velmi dlouhými archeologickými výzkumy v oblasti Moravského Slovenska, chcete-li Slovácka, přesněji Uherskohradišťska a ještě přesněji Starého Města a okolí, kde od poloviny minulého století pracují archeologové Moravského zemského muzea na velkomoravských vykopávkách.“

Za tu dobu se jim podařilo identifikovat, vyzvednout, konzervovat i představit značné množství unikátních nálezů. Muzeum zřídilo nové centrum právě v této lokalitě na základě přesvědčení, že je správné představovat vědecké historické objevy právě v místech, kde byly učiněny. Kromě expozic s nalezenými artefakty bude v centru i přednáškový sál a knihovna. Řídit je bude archeolog Luděk Galuška.

Druhé centrum sleduje významné kulturně-společenské momenty ve dvacátém století. Pracovníkům Oddělení dějin literatury MZM se podařilo od roku 2012 do současnosti získat úctyhodné množství antitotalitních materiálů, čímž byla sbírka MZM obohacena o výjimečné dokumenty politologické, politické, sociologické, filozofické, publicistické a historické. K těm nejvýznamnějším patří archivní soubory Jiřího Gruši, Pavla Kohouta, Oty Filipa, Jana Trefulky nebo Milana Uhdeho. Tato činnost bude i nadále pokračovat.

Nové pracoviště je umístěno v objektu MZM v Hudcově ulici v Brně a nacházejí se v něm jak badatelny a pracovny muzejních odborníků, tak i archivy konkrétních událostí, aktivit a osobností spjatých s kulturními dějinami našeho státu.

Aktuálně je výstava Corpus litterarum - Stopy písemnictví nejen v moravských dějinách, která se nachází v přízemním výstavním sále, doplněna o expozici s názvem Antinormalizace. Vedoucím nového centra je Zdeněk Drahoš.

Reklama

Výběr článků

Načítám