Hlavní obsah

Moravské zemské muzeum má novou stálou expozici

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 22. listopadu v rekonstruovaných prostorách třetího poschodí Dietrichsteinského paláce v Brně byla otevřena nová stálá expozice Středoevropská křižovatka – Morava ve 20. století.

Foto: MZM
Článek

Návštěvníkům se představí rozsáhlý muzejní projekt, který je součástí oslav 200. výročí založení MZM, současně jedním z jejich vrcholů. Reflektuje události dramatických dějin 20. století s důrazem na historický prostor Moravy. 

V deseti tematických okruzích přibližuje politické, kulturní a sociální dějiny historické země, a to nejen v kontextu českých zemí, ale celého středoevropského prostoru. 

Úvodní část zachycuje závěr téměř třísetleté epochy, v níž české země existovaly pod nadvládou habsburského panovnického rodu. Navazuje téma Moravanů za Velké války s důsledky v podobě rozpadu monarchie a vzniku samostatné republiky.

Po dvacetiletí Masarykovy 1. republiky přichází pohnuté období nacistické okupace s doklady, že konečným řešením měla být úplná germanizace území. Po nedlouhých letech naděje v poválečném období dochází k vzestupu totality.

Stejně ostrým kontrastem jsou "zlatá šedesátá" vrcholící Pražským jarem s následnou invazí a okupací. Závěrečná část dokumentuje návrat demokracie. Výstava ve funkčním, pěkné řešeném aranžmá prostřednictvím tří stovek exponátů přibližuje období moderních dějin Moravy v rozpětí od roku 1905 do vzniku samostatné České republiky v roce 1993.

Většina exponátů je z Historického oddělení HM MZM. Přispěla i další oddělení, zápůjčkou Technické muzeum Brno, několika drobnými předměty soukromí sběratelé.

Pozoruhodného k vidění je opravdu hodně. Raritou je např. obří stopadesátikilová pamětní kniha, připomínající Výstavu soudobé kultury, konanou roku 1928 v Brně na oslavu desetiletého trvání Československé republiky. Úvodní stranu zdobí podpis TGM.

Největším vystavovaným předmětem je však originální práškovací letoun Zlín Z-37 Čmelák, byť zavěšený u stropu, dominuje prostoru, působí, jak připraven k letu. K zajímavým exponátům náleží např. amatérský tiskařský lis na výrobu samizdatů. 

Každou tematickou část doplňují dotykové monitory s podrobnými informacemi. Součástí projektu je i devět komiksově zpracovaných příběhů Lucie Lomové. Tato výtvarnice je také autorkou portrétů čtyřiceti významných moravských osobností 20. století.

Kromě vlastní prohlídky celé expozice se vyplatí počítat s hodinou času navíc. Na pěti místech expozice se promítají dobové filmové a televizní ukázky v celkovém rozsahu přibližně 60 minut. Stojí opravdu za vidění, jako celá nová stála expozice. Kurátorem výstavy je vedoucí Historického oddělení HM MZM PhDr. Jan Břečka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám