Hlavní obsah

Monumentální štola Johannes v Krušných horách se znovu otevírá

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Krušné hory jsou pozoruhodné nejen na povrchu, ale i v podzemí. Veřejnosti je otevřeno několik důlních děl na české, ale i na saské straně. Právě kvůli krušení, těžbě byyl hory postupně osídlovány a vznikaly tu bohaté osady. Jedním ze stěžejních děl je štola Johannes poblíž Božího Daru.

Foto: Boží Dar

Štola v dole Johannes

Článek

Historická štola Johannes na Zlatém Kopci u Božího Daru se otevírá 27. dubna. Od tohoto dne začnou pravidelné prohlídky štoly, které denně do 15. srpna 2019. Do podzemí se můžete vydat na základní, nebo na velkou naučnou trasu.

Začátky prohlídek jsou:

U základní prohlídkové trasy v 9:30, 12:00 a 14:30 hodin ve dnech úterý, středa, pátek a neděle v 9:30 a 12:00 hodin v ostatní dny Po, Čt, So.

U velké naučné prohlídkové trasy v 14:30 vždy ve dnech pondělí - čtvrtek - sobota.

Jak se krušilo v Krušných horách

Od dvacátých let 16. století se v Krušných horách dobývaly rudy cínu, železa, mědi a později i zinku. Území bylo prohlášeno, v rámci krajinné památkové zóny, za chráněnou kulturní památku ČR a tvoří významnou součást společné česko-německé nominace Hornické kulturní krajiny Erzgebirge / Krušnohoří k zápisu na Seznam světového dědictví UNESCO.

Největším dolem revíru Zlatý Kopec — Kaff byl důl Johannes, který byl v provozu bez výraznějších přestávek od 16. století do 70. let 19. století s tím, že ještě ve 20. letech a znovu v 50. — 60. letech 20. století zde prováděli hornický průzkum. Jde o mimořádně zachovalý komplex historických důlních děl, ve kterém horníci vyrazili podzemní komory obrovských rozměrů, jaké lze i jinde ve světě vidět jen málokde.

Největší rozměry jsou 60 krát 20 metrů, s výškou 10 až 12 metrů. 

Reklama

Výběr článků

Načítám