Hlavní obsah

Moldava má prvenství, o které ale moc nestojí

Novinky, Eva Kardová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro největší moldavskou tržnici se stalo datum 19. listopadu černým pondělkem jejich nelegálního podnikání, a to doslova. Dopoledne zaplavilo rozlehlý objekt 70 policistů a 30 příslušníků Celní správy v typických černých uniformách. Zásah byl tak rychlý, že trhovcům nepomohly ani kamery.

Foto: Vlastimil Čáp

Parkoviště před tržnicí

Článek

Bývalý hotel Hranice, kdysi centrum turistického ruchu, udržuje i nyní krok s dobou. V posledních letech, kdy zájem o typické zboží klesá, si obchodníci našli artikl, který jim zajišťuje vysoké zisky. Cílovými zákazníky jsou turisté z Německa a po cigaretách a padělaných CD je nejžádanějším zbožím metamfetamin a marihuana.

Tisková zpráva Policie ČR hovoří stručně. Celkem 4,5 kg pervitinu a 5,7 kg usušených rostlin konopí zajištěné při akci s krycím názvem „Hranice“ by na černém trhu vynesla prodejcům sedm miliónů korun. Připočteme zajištěnou hotovost ve výši 483 000 korun a 32 000 eur a dostáváme částku rovnající se ročnímu rozpočtu Moldavy. Zákrok byl tedy nejúspěšnější z hlediska množství zabavených drog, ale i z hlediska spolupráce všech zúčastněných složek.

Jak vypadá samotná akce a co jí předchází? Příprava byla zahájena v lednu letošního roku teplickým TOXI týmem a vedle monitoringu bylo hlavním úkolem shromažďování důkazů. Kromě teplických kriminalistů, kteří akci organizovali a řídili, se na ní podstatně podíleli jejich kolegové z bavorské policie, Celní správa České republiky, Cizinecká policie, Zásahová jednotka, Útvar zvláštních činností a Okresní státní zastupitelství Teplice.

V pondělí 19. listopadu se návštěvníkům moldavského infocentra naskytla zajímavá podívaná. Zprava přes hraniční most doslova přiletěla čtyři vozidla, která zablokovala příjezd k tržnici a zpět do Německa, během sekund vyskákali ozbrojení těžkooděnci s beranidly, ve chvilce se dostali do objektu a paralyzovali nejen kamerový systém, ale především překvapené osazenstvo. Následoval rychlý třesk, kterým si příslušníci Zásahové jednotky zpřístupňovali jednotlivé uzamčené místnosti. Ještě mohutnější nástup probíhal z parkoviště, kam ústí všechny vchody do jednotlivých krámků prostorné tržnice. Jako nezúčastněná osoba při domovní prohlídce jsem měla možnost zúčastnit se dalšího průběhu a dozvědět se víc o jednotlivých úkonech při zajišťování stop. Gripy pervitinu a sušené paličky konopí se doslova povalovaly po celém objektu v různém množství a na různých místech ve více či méně primitivních úkrytech v postelích, v použitých plechovkách od Luxolu, v krabicích od bot, v odpadkových koších. Kolem byly tisíce kusů nepoužitých zatahovacích sáčků – gripů, připravených k naplnění, lžíce, váhy. Moje úloha při domovní prohlídce skončila až v pozdních večerních hodinách a odcházela jsem s poznatkem, že tržnice byla naplněna nelegálním zbožím až po střechu.

Úspěšná akce teplického TOXI týmu skončila, ale vyvolala u moldavských obyvatel řadu dalších otázek. Jak budou potrestáni distributoři a především jak zamezit pokračování jejich činnosti?

Reklama

Výběr článků

Načítám