Hlavní obsah

Mohyla generála Gablenze nad Trutnovem je i rozhlednou, Rakušáci tu vyhráli jedinou bitvu nad Prusy

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jindy krásný výhled na Krkonoše z vrchu Šibeník nad Trutnovem 27. června 1866 přítomné rakouské vojáky vůbec nezajímal. Na město a okolní kopce se valila masa pruské armády, která vpadla do Čech nedalekým průsmykem ze Slezska. Začala sedmitýdenní válka. Další vojska vtrhla do země přes Náchod.

Foto: Vratislav Konečný

Pomník polního podmaršálka Ludwiga Gablenze

Článek

Dvě armády postupovaly od Žitavy a z okupovaného Saska. Prusko chtělo ovládnout německy mluvící země.

Děla zametla s Prušáky za vysokých rakouských ztrát

Na vrchu Šibeníku stojí pomník jediného vítěze krvavého konfliktu polního podmaršálka generála Ludwiga Gablenze, který dokázal porazit za cenu obrovských ztrát pruskou armádu. Na bojišti se střetlo asi 50 tisíc pěšáků, 4 tisíce jezdců, a 25 dělostřeleckých baterií. Ty přispěly k rakouskému vítězství.

Nad Trutnovem stojí sedmnáctimetrový generálův pomník, dutý litinový obelisk se jmény brigád, pluků a praporů, jejich velitelů a přehled ztrát Gablenzova X. armádního sboru.

Pomník je zároveň rozhlednou, po točitých schodech se dá vystoupat a otevře se pohled severovýchodním směrem na město a část Krkonoš.

Památník na bitvu odhalili 27. června 1868, dva roky po bitvě. V roce 1905 sem převezli z Curychu ostatky Gablenze, který ve Švýcarsku zemřel.

U obelisku je mapa s náčrtkem bojiště a postavením jednotlivých útvarů. Naučná stezka vede přes Janský vrch, kde stojí kaple svatého Jana Křtitele. U jeho zdí a na prostranství okolo se nachází množství pomníků zabitých v boji. Pomníky stojí i podle cesty, které vede městským parkem.

Vítězství skončilo porážkou

Na infotabulích jsou zachyceny rozhodující fáze bitvy, která byla nesmírně krvavá. Rakouská armáda měla vynikající dělostřelectvo i jízdu. Bohužel doplatila na taktiku neustále se opakujících ztečí na bodák v sevřených řadách, zatímco Prušáci vybavení předovkami měli pohyblivé útvary reagující hbitě na nastalou situaci.

Gablenzovo vítězství nebylo využito, armáda ustupovala ke Hradci Králové, kde se odehrála rozhodující bitva završená porážkou. Rakušáci ustupující na Moravu byli neustále pod tlakem a poráženi v jedné bitvě za druhou. Poslední se odehrála 22. července 1868 u Lamače na Slovensku.

Císař František Josef I. 26. července podepsal na zámku v Mikulově příměří, aby se Prušáci nedostali do Vídně, kam měli našlápnuto. Sedmitýdenní válka skončila v Praze 23. srpna podepsáním mírové smlouvy.

Prusko tak ovládlo evropskou politiku, dostalo se do čela vznikajícího nového státu. Rakousko ztratilo výsostné postavení ve střední Evropě a s Uherskem vytvořilo dualistické soustátí bez vědomí ostatních slovanských zemí.

Při procházce po bojišti, nádherné stezce hlavně v barevném podzimu, si uvědomíte, za co se pokládal život za císaře pána a jeho rodinu. Rakouské ztráty byly 71 494 mužů, 2450 důstojníků, 7571 koní. Prusové 711 důstojníků, 16 098 mužů, 646 koní.

Množství mrtvol nepohřbených vojáků vyvolalo obří epidemii cholery, ta zabila v Česku, Moravě i Slezsku přes 80 tisíc lidí.

Vrch Šibeník pojmenovali podle šibenic, které tu stávaly od konce 18. století.

O pietní místa se stará Klub vojenské historie Trutnov. Od května do září umožňují prohlídku Gablenzova památníku od 13. do 18. hodin. Naučná stezka je dlouhá asi 2 kilometry.

Reklama

Výběr článků

Načítám