Hlavní obsah

Mohutný památný smrk byl cílem podzimního výletu

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí, oddíl rekreační turistiky, připravil na neděli 14. října pro své členy i další zájemce pohodovou vycházku do okolní přírody.

Foto: Stanislava Dvořáková

Úvodní cesta trasy zalesněným svahem upoutala krásou podzimní přírody.

Článek

Na každou neděli připravují členové oddílu rekreační turistiky zajímavou trasu pro oddechový výlet a společně strávený den. V neděli byla zvolena vycházka vzhledem k podzimní kráse vybarvení stromů na zalesněný svah okolí zříceniny hradu Lanšperka.

Pěší túra vede po cyklostezce směrem na Letohrad, kde 4 km od Ústí nad Orlicí leží osada Lanšperk. Tentokrát se jednalo o nenáročnou vycházku, kdy se na zastávku Lanšperk dojelo vlakem. Poté se pokračovalo vzhůru zalesněným svahem, zkrášleným barvami podzimní přírody k tabuli turistického informačního místa Pod vyhořelým srubem. Po projití asi 200 metrů k odpočivadlu, v lesním porostu 50 metrů od cesty, byl hlavní cíl této vycházky, a to mohutný smrk. Dalo však trochu práce najít mezi druhými smrky podle obrázku ten pravý, protože tabulka s označením Památný strom, jak se často stává, zmizela.

Pomocným popisem byl údaj: strom je v dobrém stavu, má průměr koruny 10 metrů a výšku koruny 20 metrů. Roste v porostu na území Lesní správy Lanškroun v revíru Černovír. Při pochůzce lesníků za účelem porovnání stavu a kvality lesních porostů podle historických porostních knih, konané 27. srpna 2002, byl tento smrk vyhlášen jako památný.

Uvedený smrk-velikán se řadí na 35. místo mezi památnými a významnými smrky ČR a je pojmenován po zdejším lesníkovi na hájovně Lanšperk Josefu Lukešovi, který se staral o toto polesí.

Výlet měl náplň i praktickou - kdo se nedíval jen do výšky korun k modrému nebi, tak si plnil sáček úrodou převážně panských hříbků. Další cesta vedla po žlutém koberci spadaného listí do volné krajiny. Po prohlídce pomníčku s křížkem z roku 1880 následoval sestup přímo do obce Lanšperk.

Zde na vyvýšenině nad obcí stojí kaple Nanebevzetí Panny Marie, postavená koncem 19. století v pseudogotickém stylu. Odměnou pro návštěvníky tohoto místa je nejen odpočinek na lavičkách ve stínu stoletých stromů, ale také nádherný výhled na okolní Letohrad, Žamberk, část Dolní Dobrouče, Hnátnici a vzdálené Orlické hory.

Po absolvování šestikilometrové trasy a občerstvení v místní restauraci museli účastníci, chtě nechtě, výlet ukončit a rychle sejít dolů k železniční zastávce, aby nezmeškali odjezd domů. Zbyla však spokojenost s příjemně prožitým dnem a představa setkání příští neděli.

Reklama

Výběr článků

Načítám