Hlavní obsah

Modrá jeskyně na ostrově Biševo - jeden z atraktivních turistických cílů v Chorvatsku

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na ostrově Biševo nedaleko ostrova Vis se nalézá krásná Modrá jeskyně srovnatelná s podobnou jeskyní na ostrově Capri.

Foto: Jana Bečková

V Modré jeskyni

Článek

Při dovolené v Chorvatsku na ostrově VIS  jsme si udělali na blízký ostrov Biševo. Je to poslední dnes skoro neobydlený ostrůvek s nádhernou Modrou jeskyní. Podle místního názvu Modra špilja.

Výlet na zmíněný ostrůvek s jeskyní si mohou dopřát i turisté trávící dovolenou na Makarské riviéře - a to ze Splitu trajektem asi 2 hodiny a pak autobusem z města Vis do města Komiža, odkud jezdí výletní loď. Cesta autobusem trvá asi 20 minut, jelikož ostrov Vis není velký.

Cesta lodí z přístavu ve městě Komiža trvá zhruba 30 minut. Většinou je moře klidné a tak je to pohodová plavba. I když právě tato charakteristika moc neplatila o našem výletu, ale dalo se to zvládnout. A žertovné najíždění kormidelníka proti vlnám bokem bylo příjemným zpestřením plavby. Lodí k ostrovu jezdí velké množství každý den. 

Do jeskyně, která je pověstná svou nádherou modrou barvou, se dostanete po zaplacení vstupného malou lodičkou - a pak již si prohlížíte nádherný přírodní útvar. Na lodičce nás bylo deset a jelikož mořská hladina byla i tady dost neklidná, byl to nejen pěkný, ale pro autora těchto řádek i poměrně adrenalinový zážitek. Vnitřek jeskyně za to stál...

Jeskyní projedete a vracíte se zpět - poté následuje prohlídka ostrova. Obepluli jsme jej celý a zakotvili na písečné pláži s výhledem na otevřené moře směrem k Itálii. Ostrov je opravdu téměř neobydlený, trvale zde žijí asi dvě desítky obyvatel. Na pláži v zátoce Porat je restaurace, kde si lze dát místní speciality. Možné je rovněž se projít v blízkém okolí, kde jsou vinice a olivovníky. 

Další fotografie z ostrova a z jeskyně naleznete ZDE

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám