Hlavní obsah

Model železnice na téma řepná kampaň v Dobrovicích

Novinky, Ivana Karlíčková

Jak fungovala železnice při řepných kampaních? Odpověď nabízí členové klubu Zababov návštěvníkům Muzea cukrovarnictví v Dobrovicích. Od soboty 25. října do úterý 28. října 2014 je tady k vidění kompletní funkční model železničních stanic, vlaků i cukrovaru s vlečkou v měřítku 1:120. Zájemci si navíc mohou prohlídku rozšířit o exkurzi do cukrovaru.

Foto: Ivana Karlíčková

Modulová železnice TT klubu Zababov

Článek

Při letošní "Řepné kampani", tak jako v předchozích letech, členové klubu Zababov předvádějí návštěvníkům dobrovických muzeí, jak probíhala řepná kampaň na železnici. Nákladní vlaky do cukrovaru přivážejí z různých stanic řepu, ale i vápenec a uhlí a z cukrovaru odváží hotový cukr.

Na modulové železnici jezdí dle jízdního řádu osobní i nákladní vlaky, výpravčí si telefonicky nahlašují odjezdy a příjezdy do stanic, jako na skutečné železnici.

O prodlouženém víkendu probíhá i prohlídka cukrovaru, na kterou se návštěvníci objednávají přímo v muzeu v Dobrovicích. Průvodce vás provede všemi zajímavými částmi cukrovaru a představí téměř kompletní proces výroby cukru od přivezení řepy, přes čištění, řízkování, louhování cukrového sirupu, až po výrobu krystalů cukru.

Návštěva muzea, cukrovaru, ale i výstavy modulové železnice je zajímavá nejen pro železniční fanoušky, ale i pro rodiny s dětmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám