Hlavní obsah

Mníšecký zámek bude mít na státní svátek otevřeno pro děti i dospělé

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od středy 17. listopadu do neděle 21. listopadu budou brány mníšeckého zámku otevřeny od 9.30 do 16.30. Prohlídky jsou připraveny pro dospělé i děti. Děti si z prohlídek odnesou sladkou odměnu. Ve středu a v neděli je připravená prohlídka Tři věže, v sobotu prohlídka Loutková.

Foto: Jana Digrinová

Dagmar Renertová se svým kamarádem vodníkem

Článek

V Zimní jídelně na děti čeká loutka v životní velikosti - čert Brdík, který v pařátech drží čtvrtou zámeckou věž. V kapli sv. Serváce stojí nová dekorativní loutka anděla z dílny textilní výtvarnice a malířky Dagmar Renertové z Řevnic.

„Když nemám kamaráda, tak si ho udělám,“ říká vesele Dagmar Renertová a dodává, že výroba jedné dekorativní loutky ji trvá asi čtyři měsíce. „S loutkou si musím hrát, nedá se udělat na počkání,“ vysvětluje výtvarnice, která si svými loutkami, jež obléká do historických i pohádkových kostýmů, získala uznání i v zahraničí.

V roce 1991 vyzval umělkyni ke spolupráci Erik Berling, významná osobnost dánského aranžérského umění. Vytvořila tehdy řadu loutek na téma Andersenových pohádek. Jednu z nich, Sněžnou královnu, zařadilo do svých sbírek muzeum H. Ch. Andersena v Odensee. Loutku vlastní také dánská královna.

Na Loutkovém okruhu si můžete část pohádkové tvorby Dagmar Renertové prohlédnout. Nechybí Neznámý princ, princezna Růženka, král, Sněhová královna, vodník ze zámeckého rybníka ani vodní víla.

Dospělí mohou od čtvrtka do neděle objevit krásy zámeckých expozic, které jsou věnované bydlení drobné šlechty za první republiky. Vybrat si můžete reprezentativní prostory s kaplí, jídelnami, pánským i dámským pokojem. Do soukromých pokojů s koupelnami a bohatým vybavením nahlédnete na okruhu druhém.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám