Hlavní obsah

Mnichovský Christkindlmarkt přivítal první návštěvníky

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Adventní trh Christkindlmarkt na náměstí Marienplatz v Mnichově byl slavnostně otevřen 25. listopadu starostou města, který podle tradice rozsvítil vánoční strom. Do 24. prosince nabídne v postavených stáncích vánoční ozdoby, štolu i svařené víno. Představí výstavu betlémů, přijde i Santa Klaus a Krampus.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Jedním z největších vánočních trhů v Evropě je vánoční trh v Mnichově na Marienplatz před novou radnicí. Vévodí mu vánoční strom dovezený z oblasti Garmisch-Partenkirchen z Bad Kohlgrub. Strom vysoký 27 metrů o váze 7,5 tuny, který rostl 80 let nedaleko tohoto města, byl ozdoben více než 3000 svíčkami. Jejich rozsvícením oficiálně zahájil trh starosta Christian Ude v 17 hodin. Starosta popřál všem návštěvníkům krásné Vánoce. 

Na náměstí Marienplatz a v jeho okolí nabízejí obchodníci v 174 tržních stáncích vánoční zboží a lákají návštěvníky na nejstarší a nejoblíbenější vánoční trh na nákupy i akce. Přibližně tři milióny lidí z blízka i z daleka zde projdou v příštích čtyřech týdnech.

Vánoční trh má stále svůj tradiční bavorský charakter. Nabízí a ukazuje různé ručně vyrobené kusy: od staré německé vánoční výzdoby, jako jsou ručně malované skleněné koule, až po nostalgické papírové fotografie. Obchodníci nabízejí čerstvé makaróny, sněhové koule, štoly, vlastnoručně vyráběné postavičky ze sušeného ovoce a mandlí nebo vlastní svařené víno a bylinkové likéry, v tomto roce také z třešní.

Jednou ze speciálních atrakcí je největší trh betlémů v Německu u Richard-Strauss-Brunnen v ulici Neuhauser Straße, ručně vyřezávaných figurek z Krušných hor, Jižního Tyrolska a Oberammergau. Poprvé je zde k vidění i betlém z kamene řeky Isar. Další betlémy jsou k vidění v centru města.

Mnichovský vánoční trh je otevřen letos poprvé od 10 hodin až do 21 hodin od pondělí do soboty a v neděli do 20 hodin, na Štědrý den do 14 hodin. 

Reklama

Výběr článků

Načítám