Hlavní obsah

Mnichov žil oslavami svých narozenin

Novinky, Ivana Kvasnicová

Mnichov o víkendu 16. a 17. června oslavil svoje 854. narozeniny. Oslavy byly bohaté programem plným hudby a zábavy i dobrým jídlem a pitím. Oslavy se v bavorské metropoli konají každoročně.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Od 10 hodin začala v sobotu oslava založení Mnichova na náměstí Marienplatz. Jako první zde zahrála studentská kapela Vysoké technické školy Mnichov písně, v nichž se představili všichni její členové.

Po projevu starosty byla oficiálně zahájena oslava k založení města, která opanovala nejen srdce Mnichova, ale i diváků. Zahájila ji střelba, ozývající se z věže radnice a také z věže naproti stojícího kostela Sv. Petra.

Na náměstí hrála hudba po celý den až do 23 hodin, kapely se zde střídaly jedna po druhé. Náměstí Marienplatz se proměnilo v jednu velkou zahradu - kromě ozvučené scény bylo po oba dny doslova zaplněno stoly, aby si návstěvníci oslav mohli sednout a osvěžit se dobrým pivem ze zdejších pivovarů, nebo si dát něco k snědku. Zájem byl jak o prohlídky města s průvodcem, tak i o koňku, v které se rády svezly především děti.

Také na náměstí Odeonsplatz se bohatě slavilo. Řada stánků předváděla nejrůznější řemesla. Mezi kuriozity určitě patřila jízda na kolech z počátků jejich výrobky, kde jedno přední obrovské kolo podporovalo kolo malinké zadní, na kolo se naskakovalo do sedla za jízdy a sjíždělo po ose dolů, nebo ukázková práce na kolovrátku.

V neděli byl připraven mimo hudebního i sportovní program nejen pro děti. Na pěší zóně byla postavena stěna pro horolezce, cirkusová manéž, kde se učili lidé  žonglovat, chodit po provaze a jiné dovednosti, určitě zaujala i atrakce 3D s množstvím 3 kol postupně se roztáčejících velkou rychlostí - určitě používaná pro výcvik kosmonautů. Zaujala i jízda na kole přes překážky, mezi nimi byla i sklopná dráha nebo řada pařezů.

Reklama

Výběr článků

Načítám