Hlavní obsah

Mladý skladatel Lukáš Sommer se představí v sólovém autorském kytarovém koncertu ve Washinghtonu

Novinky, Emílie Moláčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český hudební skladatel a kytarista Lukáš Sommer vystoupí 16. ledna 2019 na MilleniumStage v Kennedy Center for the Performing Arts ve Washingtonu.

Foto: Adam Bláha

Hudební skladatel a kytarový virtuóz Lukáš Sommer

Článek

Sólový autorský kytarový koncert bude v USA vysílán on-line. Zhlédnout ho budou moci též čeští diváci na stránkách Kennedyho centra a na Youtube.

Koncert vzniká ve spolupráci s Českou ambasádou ve Washingtonu. O dva dny dříve umělec zahraje také v Bohemian National Hall v New Yorku. „Velice si tohoto pozvání vážím a i když se utěšuji, že to bude koncert jako každý jiný, někde uvnitř tuším, že nebude,“ říká Sommer.

Lukáš Sommer (1984) je přední osobnost mladé skladatelské generace. Jako skladatelský samouk zaujal v roce 2004 rozsáhlým Koncertem pro dechový orchestr a bicí nástroje „Monolit“, vítěznou skladbou soutěže Concerto Bohemia. Následoval Koncert pro harfu a orchestr pro harfenistku Janou Bouškovou a Stadtisches Orchester Bremerhaven, který byl letos uveden na festivalu Pražské Jaro. Pro tentýž festival napsal v roce 2012 Koncert pro flétnu a orchestr „Letter to father“, čímž se stal tehdy osmadvacetiletý skladatel nejmladším osloveným autorem v historii Pražského Jara.

Následovala série skladeb psaných na objednávku předních hudebních osobností a institucí (Festival delle Nazionale, sir Nicholas Daniel, Carlo Jans, Pavel Šporcl, Civitas Ensemble, Italian Saxophone Quartet, Gaia Sokoli, Opera Barga Festival, Cameristi di Fiorentina, ad.).

V roce 2017 zvítězila Sommerova skladba „La fine del Tempo“ (Konec času) v prestižní mezinárodní soutěži Concorso Novaro, jejíž předseda Krzystof Penderecki udělil skladbě také cenu publika a cenu kritiky.

V listopadu měla v Pražské Křižovatce úspěšnou premiéru Sommerova opera-komiks na motivy české historie s názvem „Časoplet“, která vznikla pro nadaci Vize 97 ke 100. výročí založení republiky.

Samostatnou kapitolou Sommerovy tvorby je jeho autorský kytarový recitál, se kterým koncertuje na českých pódiích a v zahraničí. Letos na podzim představil svou tvorbu například na festivalech Rendezvous New Delhi a Chicago Guitar Festival.

Ukázka ze Sommerovy tvorby - unikátní skladba pro deset houslí a orchestr na objednávku Pavla Šporcla - https://www.youtube.com/watch?v=nI_yUt-BWlc

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám