Hlavní obsah

Mladí turisté uklízeli trasy na Lysou horu i haldu Emu

Novinky, Břetislav Boháč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jarní příroda potřebuje jarní úklid. S tímto předsevzetím se v tomto týdnu vydali členové turistických oddílů mládeže z A-TOM a KČT na vybrané turistické trasy v našem kraji, kde chodí množství návštěvníků. Turistické značené cesty se bohužel potýkají s obecným nezájmem o čistotu kolem nás.

Foto: Rostislav Kašovský

Na Lysou horu při úklidu

Článek

Často na nich i kolem nich nacházíme obaly od nápojů, cigaret, čokolád , keksů, žvýkaček, jednoduše řečeno odpadků, které přírodu hyzdí a navíc si s nimi příroda nedokáže sama poradit.

Stále ještě máme řadu spoluobčanů, kteří neznají základní pravidla pohybu v přírodě a zanechávají odpadky na místech, která k tomu nejsou určena a tak napomáhají vzniku nepovolených (černých) skládek. Správné chování je takové, že si vzniklý odpad zase odnesu z turistické vycházky zpět domů, vytřídím a uložím na místo k tomu určené. Pro mnohé to však neplatí...

Kluci a děvčata z ostravských TOM Čmoudíci, Mušketýrci, Siria a dalších se pustili v neděli 22. května do úklidu na trasách vedoucích na Lysou horu, nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd, a ve středu 25. května se vydali na úklid stezky kolem haldy Ema, legedárního místa ve Slezské Ostravě. Podařilo se vyčistit některé přístupové cesty a vlastní vrchol.

Poděkování patří všem, kteří tuto záslužnou práci vykonali. Ti vzkazují návštěvníkům přírody - ochraňujme své životní prostředí všude, nejen doma. Odpadky nepatří do lesa, ani na turistické trasy, nýbrž na určené místo. Pak bude příroda stále jarně uklizená.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám