Hlavní obsah

Mladí sportovci se těší na novou Fotbalovou akademii v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

V areálu bývalého stánku ostravské kopané na Bazalech na Slezské Ostravě se bourá, staví, tvoří a roste nový sportovní areál, který bude sloužit Fotbalové akademii v Ostravě. Areál na Bazalech byl předán 9. července 2018 vítězi veřejné zakázky společnosti Hochtief CZ k zahájení modernizace areálu.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 20.1.2019 Ostravské Bazaly se mění ve Fotbalovou akademii. Stadion Bazaly před rekonstrukcí. Vizualizace: zdroj: PROJEKTSTUDIO EUCZ,s.r.o.

Článek

Bazaly je oficiální název fotbalového stadionu, na kterém hrál až do konce sezóny 2014/ 2015 fotbalový klub FC Baník Ostrava na Slezské Ostravě poblíž pravého břehu toku řeky Ostravice.

Byl pojmenován podle bazaltu - čediče (černá tmavá, výlevná, vyvřelá hornina), která se v okolí kdysi těžila. Na stadionu se poprvé hrálo 19. dubna 1959 a poslední utkání na tomto hřišti se konalo 30. května 2015.

Stadion byl několikrát rekonstruován. Přesto dle podmínek vyšších orgánů fotbalové asociace musela být činnost FC Baník Ostrava převedena na Městský stadion Ostrava-Vítkovice.

Na stavbě Fotbalové akademie, která bude sloužit sportovcům z celého Moravskoslezského kraje od šesti do devatenácti let, se podílí statutární město Ostrava, Moravskoslezský kraj, Fotbalová asociace České republiky, FC Baník Ostrava a Vítkovice Aréna Ostrava, která je majitelem objektu. Vysoutěžená cena je ve výši 252 816 989 korun. Stavbu realizuje stavební společnost Hochtief CZ.

Podle architektonického projektu Projektstudia EUCZ, s.r.o. budou na hlavním hřišti připravena tři příčně postavená hřiště, nebo bude sloužit jako jedno standartní hřiště pro mistrovské zápasy dorostu, juniorů a žen.

Vedle bude jedno hřiště s umělou trávou a jedno hřiště s přirozenou trávou. V areálu budou prostory pro posilování, nácviku obratnosti a vytrvalosti. Pod novou tribunou bude 60metrová běžecká dráha. 

Hlediště tribuny pojme 450 diváků. V hlavní tribuně bude 10 šaten, posilovna, zázemí pro lékaře, fyzioterapeuta, rehabilitace, trenéry, prostor pro stravování, volný čas a tělocvična s hřištěm pro sálovou kopanou.

Podle informací tiskového mluvčího společnosti Hochtief CZ Michala Taliána byly k 20. lednu 2019 dokončeny monolity na hlavním objektu. Probíhá montáž prefabrikovaných konstrukcí 1.NP. Probíhá betonáž stěn. Jsou dokončeny pilotáže hlavní opěrné stěny a zahájeny odkopy. V současné době bylo již prostavěno 75 milionů korun dle projektu architekta Davida Kotka z Projektstudia EUCZ, s.r.o, Stavbyvedoucí je Ing. Petr Slezáček.

„Zajímavostí je, že při výkopech byly nalezeny vrstvy bazaltů - čedičových valounů, které jsou údajně ze sopky až z Kravař. Jsou uloženy v různých vrstvách, různé velikosti průměru 300 - 600 mm, ale místy i kolem jednoho metru,” dodal Michal Talián.

Co se bude dále stavět. Stavitele čeká dokončení hrubé stavby, ocelová konstrukce střechy, vnitřní práce. Budou pokračovat práce na opěrných stěnách a započnou práce na stavění hřišť.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám