Hlavní obsah

Mladí lidé v Pelhřimově mají zájem o dění ve městě

Novinky, Lucie Navrátíková

V pátek 27. března se konalo v zasedacím sále Městského úřadu Pelhřimov Fórum mládeže, které pořádalo Zdravé město Pelhřimov společně s Hodinou H za finanční podpory Kraje Vysočina.

Foto: Hodina H
Článek

Do programu o participaci se zapojilo 37 mladých lidí z pelhřimovských základních a jedné střední školy. Součástí bylo seznámení s principy aktivního zapojení mladých lidí do veřejného dění, analýzy zajímavých témat a práce s nimi a v neposlední řadě také politika mládeže.

Témata, na kterých mladí lidé pracovali, vycházela z průzkumu mezi školními samosprávami v pelhřimovských ZŠ a SŠ. Žáci a studenti měli možnost navrhovat aktuální problémy do Fóra, týkající se života mladých lidí v Pelhřimově.

Mezi tématy se např. objevily - menší nájmy v městských bytech, více cyklostezek v okolí Pelhřimova, tobogán v bazénu, nová podlaha ve sportovní hale, více financí na sportovní vybavení ZŠ, prodloužení otevírací doby v knihovně v úterý a ve čtvrtek, zákaz pití alkoholu v okolí škol a na nádraží, stěna na legální sprejování, málo akcí pro mládež, otázka pronájmu KD Máj na maturitní plesy, možnost vjezdu s motorkami na náměstí (parkování ve školním dvoře SPŠ), otázka prostoru mezi soudem a budovou SOU, brigády, kulturní vyžití, kouření a alkohol.

Účastníky Fóra z předložených témat nejvíce zaujaly - akce pro mládež, pronájem v KD Máj na maturitní plesy, tobogán v bazénu, brigády a sportovní zázemí. Témata byla pak účastníky dále rozpracována podle následujícího schématu - čeho se problém týká, co o něm ví, jaké informace mají, kdo za oblast odpovídá, koho se týká a co o dané záležitosti potřebují vědět, aby mohli navrhnout možná řešení a zpětnou vazbu.

V průběhu Fóra měli účastníci možnost konzultovat svá stanoviska s místostarostou Pelhřimova Ladislavem Medem, radní Ivanou Kociánovou, koordinátorkou Zdravého města Pelhřimov Jaroslavou Čekalovou a zakladatelkou Hodiny H Danielou Havlíčkovou, která účastníky seznámila mimo jiné s aktuální situací politiky mládeže v České republice.

Na Fórum budou navazovat další setkání mladých lidí, kteří mají zájem na tématech dále pracovat, dovědět se o nich více, setkat se s lidmi, kteří jsou za konkrétní oblasti odpovědní či jsou v dané oblasti experty. Na závěr poskytnou mladí svůj názor na věc a možná řešení.

Fórum mládeže bylo zakončeno slavnostním vyhlášením krajského kola soutěže školních časopisů pro Kraj Vysočina, které v České republice vyhlašuje Asociace středoškolských klubů. V Kraji Vysočina zaštiťuje tuto soutěž Hodina H. Vítěznými časopisy jsou v letošním ročníku košetický Ámosek, třebíčský GAG-BEN a Rozhraní a Pavouk ze Štoků.

Reklama

Výběr článků

Načítám