Hlavní obsah

Mladí letečtí modeláři bojovali v Ústí nad Orlicí o nominace na mistrovství ČR

Novinky, Stanislava Dvořáková
Aktualizováno

Na letišti Aeroklubu v Ústí nad Orlicí se v neděli 2. června uskutečnil Krajský přebor Pardubického kraje leteckých modelářů - žáků a juniorů s vyhlášením nominací pro Mistrovství ČR mládeže. Pořadatelem na základě vyhlašovatele Svazu modelářů ČR (SMČR) se stal LMK Junior klub Ústí nad Orlicí.

Foto: Stanislava Dvořáková

Před startem nové kategorie V na Krajském přeboru mladých leteckých modelářů na letišti Aeroklubu v Ústí nad Orlicí.

Článek

V neděli 2. června se podařilo opakovaně uskutečnit Krajský přebor leteckých modelářů data narození 1995 a mladších s podmínkou členství v SMČR. Původní termín 18. května musel být pro nepříznivé počasí zrušen a ani současný trvalý sobotní déšť příliš optimismu nepřinášel.

Z kupících se černých mraků však v Ústí v neděli ráno nepršelo, i když bydlící v okolí vstávali do deště. To ovlivnilo účast, kdy z původně 52 přihlášených přijelo jen 33, kteří se pak utkali o prvenství v 6 kategoriích a nominaci na MČR mládeže.

Nakonec původní zataženo se postupem dne měnilo na polojasno s větrem 2 až 4 m/s a teplotou 16°C. Ředitel závodu Petr Vašina a předseda sportovní jury Ivan Kubový měli vše pod kontrolou. Během soutěže ani na jejím konci nebyl podán žádný protest.

V kategorii H soutěžil jeden junior, a to Matěj Hudák z Vyškova, a pět žáků, mezi kterými si vítězství vybojoval Jaroslav Halouska z Litomyšle před Tomášem Horníčkem z Ústí n. O. a Veronikou Chaloupkovou z Chocně.

Létala se i nová kategorie V - vystřelovací kluzák, která má prozatímní pravidla a není zatím zařazena na MČR. Je to jednoduchý model, který by měl napomoci modelářským kroužkům.

V kategorii V soutěžil jeden junior Matěj Hudák a tři žáci, kteří skončili v pořadí Lukáš Král, Filip Snítill a Jakub Petrlák, všichni Ústí nad Orlicí.

Kategorie P30 se účastnili tři junioři, kteří se umístili v pořadí Milan Novák, Radek Sahliger a Daniel Vojtíšek, všichni Ústí n. O., a tři žáci s vítězstvím Tomáše Horníčka před Matoušem Vojtíškem, oba Ústí n. O., a Jaromírem Cimplem z Varnsdorfu. Všichni zároveň nalétali limit pro postup na MČR.

Kategorie A3 měla účast dvou juniorů, a to Matěje Hudáka před Danielem Rösslerem z Chocně, kdy oba splnili postupový limit a tří žáků, kdy 1. místo získala Veronika Chaloupková z Chocně před Václavem Cimburkem z Litomyšle a Jiřím Stříteským z Ústí n. O., všichni se nominovali na MČR.

V kategorii F1H soutěžil jeden junior Daniel Rössler, který si vylétal nominaci na MČR a sem žáků, kteří se umístili v pořadí Vítek Rössler, Veronika Chaloupková, oba z Chocně, a Filip Snítil z Ústí n. O., všichni se nominovali na MČR.

Kategorie F1A se účastnili čtyři žáci, kteří skončili v pořadí 1. Vítek Rössler z Chocně, 2. Jaroslav Halouska a 3. Jan Cimburek, oba z Litomyšle. Všichni s nominací na MČR.

O vítězná místa se tak podělily LMK z Ústí nad Orlicí, Chocně a Litomyšle.

Na Krajském přeboru Pardubického kraje si 16 soutěžících vylétalo nominaci na MČR mládeže. Mezi nimi byli i dva soutěžící z jiného kraje, a to Matěj Hudák z Vyškova (kat. H a A3) a Jaromír Cimpl z Varnsdorfu (kat. F1H).

Z LMK Ústí nad Orlicí se účastnilo 14 závodníků a nominaci pro účast na MČR mládeže, které se bude konat 21. září v Senici na Hané si vybojovali 2 junioři a 6 žáků.

Ukončení soutěže s vyhlášením vítězů skončilo důstojnou tečkou se slunečními paprsky, což přispělo i ke spokojenosti všech účastníků, jak v soutěžním zapojení, tak v organizační činnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám