Hlavní obsah

Mladí kuchaři soutěžili o čokoládovou vařečku

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střední škola společného stravování Ostrava-Hrabůvka připravila pod vedením Ivany Matulové, ředitelky školy, již 20. ročník soutěže pro mladé kuchaře O čokoládovou vařečku 2018. Předsedou poroty byl šéfkuchař světového formátu Roman Hadrbolec. Zvítězil žák ZŠ Krestova 36a Michal Mařík.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 14.2.2018 20. ročník soutěže " O čokoládovou vařečku. Střední škola společného stravovaní Ostrava - Hrabůvka.

Článek

Již od rána 13. února se v prostorách Střední školy společného stravovaní v Ostravě-Hrabůvce soustředilo 33 soutěžících z 12 základních škol se svými trenéry-učiteli, aby odstartovali souboj v soutěži O čokoládovou vařečku 2018.

Podle tiskové mluvčí soutěže Hany Schwarzové je to jediná soutěž podobného formátu v Moravskoslezském kraji, která se koná v rámci kampaně města Školní jídelny zdravě a chutně. Soutěž je určená žákyním a žákům základních škol, kteří mají zájem o gastronomii a hodlají se tomuto oboru věnovat profesně nebo jako zajímavému a užitečnému koníčku. Patronkou soutěže byla zpěvačka Markéta Konvičková, která se účastníkům představila v průběhu soutěže.

Soutěžící nejprve prošli teoretickou částí, ve které byli seznámeni s technologickým zařízením a surovinami, které mohou při vaření použit. To všechno v přípravě jídla podle receptu, který soutěžící odeslali prostřednictvím své školy pořadatelům.

Soutěžní úkol zněl: Příprava čtyř porcí teplého pokrmu v časovém limitu 25 minut - a to a) z ryb (sumeček africký, losos, mořská štika/hejk, pstruh lososovitý, treska), za b) bezmasého pokrmu (hmotnost do 200 g - jedna porce).

Soutěžících bylo 33 z 12 základních škol, každý měl svého pomocníka a také rádce. Ti byli nominování s pořadatelské Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce. Trenéři - učitelé už neměli jinou možnost, než držet palce a fandit svým svěřencům v době 25 minut, kdy soutěžní úkol museli splnit.

Po dokončení soutěžních porcí odevzdali své "dílo" porotě. Ta, složená z předsedy, bývalého žáka školy, dnes špičkového šéfkuchaře Romana Hadrbolce, učitele odborných předmětů Jana Hrušky, zástupce generálního sponzora Makro Simony Zemanové, vedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých a Pavla Hona z České školní inspekce, pečlivě hodnotila, chutnala a bodovala.

Náročnou soutěž zvládli s přehledem všichni. Recepty byly dodrženy, snaha a zapálení při práci veliké. Pod bedlivým pohledem poroty soutěžící dodržovali postupy podle svých vlastních receptů, hygienu při práci a odevzdávali barevně a výtvarně lákavé, a především chutné pokrmy.

Hodnocení poroty bylo náročné. Vyhlášeni mohli být jen tři nejlepší. Po slavnostním nástupu všichni obdrželi diplomy a drobné ceny. Těm nejlepším pak předal poháry a ceny Vladimír Cigánek, náměstek primátora města Ostravy.

Vítězem 20. ročníku O čokoládovou vařečku 2018 se stal žák sedmé třídy základní školy Krestova 36a Michal Mařík s receptem, který si sám vymyslel, vyzkoušel a zvítězil - losos na ledovém salátě s opečenou bagetou.

Druhé místo obsadil žák 8. třídy základní školy Klegova 27 Alex Rudínský s receptem: losos na pánvi s lehkým bramborovým salátem.

Třetí příčka patří žákovi 9. třídy základní školy Kresova 36a Adamu Kotáskovi, který soutěžil s receptem: losos a la Wellington.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám