Hlavní obsah

Mladí kováci jdou do Together at Work

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladí kováci podpoří kampaň Evropského odborového svazu průmyslu - IndustriAll European Trade Union za posílení významu kolektivního vyjednávání „Together at Work", čili "Společně v práci".

Foto: Petr Pokorný

Komise mladých OS KOVO před českobudějovickým Metropolem, který je mimo jiné majetkem odborů.

Článek

Na svém dvoudenním výjezdním zasedání, které se konalo od pátku 20. do soboty 21. září v Českých Budějovicích, se na tom shodli členové Komise mladých Odborového svazu KOVO z celé ČR.

Jednání řídil místopředseda OS KOVO Tomáš Valášek. V rámci pracovního setkání, které hostilo českobudějovické regionální pracoviště OS KOVO v prostorách domu kultury Metropol, se uskutečnila také návštěva zlivské strojírenské společnosti Prym Consumer CZ. Domácí region zastupoval Marek Profant, předseda základních organizací OS KOVO při Groz-Beckert Czech, Kern-Liebers CR a Prym Consumer CZ, který je současně také předsedou mladých jihočeských kováků.

„Na programu pracovního setkání byla mimo jiné také příprava na společný seminář s kolegy z Německa, který budeme mít na téma Evropské unie zhruba za měsíc v Praze na Olšance, projednávání aktuální situace v regionech a podnicích, kde členové komise působí, informace z centrály Odborového svazu KOVO a Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), vyhodnocení akce Konec levné práce, dokončování dalších letošních akcí a samozřejmě příprava dalších na rok 2020,“ uvedl Tomáš Valášek.

Komise mladých kováků, v níž mají své zastoupení všechny české a moravské regiony, nevybírá místo ke svému zasedání náhodně. „Snažíme se jet tam, kde se něco podstatného děje. Zde došlo před týdnem k výměně krajského zmocněnce OS KOVO, kdy Jana Švece odcházejícího do důchodu nahradil Jan Janoušek z Motoru Jikov, v Radě OS KOVO a na postu předsedy základních organizací OS KOVO ve společnostech Groz-Beckert Czech, Kern-Liebers CR a Prym Consumer CZ pak zástupce mladých Marek Profant,“ poznamenal Valášek. Důležitým tématem bylo i nastartování efektivnější práce s Mladými kováky v tomto regionu, která v posledním období stagnovala.

Výše zmíněná celoevropská kampaň Together at Work odstartuje ve čtvrtek 26. září v Bruselu a potrvá do března příštího roku. Obecně je zaměřena na pracující, zvláště na ženy, mladé lidi a ty, kteří zastávají riziková pracovní místa. Pokusí se rovněž ovlivnit zaměstnavatele a politiky.

Podle generálního tajemníka IndustriAll Europe Luce Trianglea bylo v posledních desetiletích kolektivní vyjednávání v celé Evropě narušeno. Po krizi, která začala v roce 2008, národní vlády i evropské instituce vědomě útočily na kolektivní vyjednávání jako na prostředek snížení mezd a obnovení ziskovosti. Nárůst individuálních pracovních smluv způsobil, že se mnoho pracovníků nedokázalo bránit, což vedlo k nárůstu nejisté práce a chudoby pracujících.

IndustriAll European Trade Union reprezentuje sedm milionů pracujících mužů a žen napříč dodavatelskými řetězci ve zpracovatelském průmyslu, těžbě a energetice v celé Evropě. Jeho cílem je chránit a prosazovat práva zaměstnanců. Celkem sdružuje 181 odborových organizací v 38 evropských zemích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám