Hlavní obsah

Mladí Karviňané vymýšlejí pro své vrstevníky nejrůznější akce, jsou nejúspěšnější v kraji

Novinky, Milan Haluška

Jsou mladí, akční, kreativní a snaží se měnit Karvinou k lepšímu, především v očích svých vrstevníků. Řeč je o skupině třiceti Karviňanů, kteří tvoří již tříletý příběh Mládežnické rady Karviné.

Foto: Daniel Hanslík

Členové Mládežnické rady

Článek

Mládežnickou radu se v roce 2014 rozhodlo zřídit samo město, které chtělo dát prostor mladým lidem pro nové nápady a oslovení jejich vrstevníků ve městě. Rada má členy s věkovým rozpětím 13-30 let, všichni se scházejí každou druhou středu v zasedací místnosti magistrátu a funguji podobně jako oficiální Rada města. Samozřejmostí je primátor, jeho náměstci a další členové.

„Je nás asi 30, každý si volí své předsednictvo, na žádné formality si rozhodně nepotrpíme. Důležité pro nás je, že kdokoliv do rady přijde s jakýmkoliv nápadem, kterým zaujme další dobrovolníky, má možnost jej realizovat. Obrovským plusem jsou pak zkušenosti, které si členové předávají navzájem,“ říká primátor Mládežnické rady Ondřej Mechúr.

Kromě pravidelných středečních setkání na magistrátě se i několikrát do týdne ovšem schází týmy, které organizují akce, připravují projekty, anebo řídí propagaci. Naprostou většinu věcí okolo rady dělají její samotní členové – od grafiky přes administrativu po webové stránky.

„Finance na naši činnost pak čerpáme z grantů, o které může zažádat skupina jakýchkoliv mladých lidí z Karviné. Sami zpracováváme projektové formuláře, obhajujeme své nápady před komisí a následně hospodaříme s penězi. Takže nic nedostaneme zadarmo,“ doplnil Mechúr.

Snaží se vyslyšet potřeby mladých

To je asi nejdůležitější cíl Mládežnické rady, která si velmi vážně uvědomuje odliv mladých lidí z města, a proto se snaží pro ně vymýšlet například nejrůznější akce.

Jednou z nich je třeba oblíbené letní a podzimní in-line bruslení po hlavních tazích města, které přiláká vždy na 300 lidí. Členové rady v loňském roce připravili i nový projekt zvaný Music Isle, což byla exploze barev na Lodičkách, a to za doprovodu hudby.

Kreativitě se meze nekladou

Výčet povedených akcí rady nekončí, můžeme zmínit například spolupráci na Dni Země, kde má rada svůj stánek, vysazování stromů ve městě, osazování zanedbaných betonových květináčů novými rostlinami či komentované prohlídky zámeckého parku, o které byl mimořádný zájem.

„Zajímavou osvětovou akcí je také Férová snídaně, do které se každoročně zapojujeme. Lidé z řad široké veřejnosti se sejdou, aby společně posnídali potraviny, které byly vyprodukovány šetrným způsobem k přírodě. Každoročně také ve spolupráci s knihovnou pořádáme sbírku nepotřebných knih, které začátkem září prodáváme za symbolickou cenu v rámci Knižního jarmarku. Výtěžek pak předáváme na charitu,“ uvedl Mechúr.

Mládežnická rada uspořádala i několik diskusí se speciálními hosty, kde se mladí Karviňáné mohli dozvědět zajímavosti přímo z úst europoslanců, dobrovolníků nebo novinářů. Názory a potřeby zúčastněných pak předávali evropským a krajským institucím. Mezi úspěchy rady se jistě může zařadit také spolupráce s kolegy z polského města Jastrzębie-Zdrój.

Karvinská Mládežnická rada je tak úspěšná, že po třech letech své existence se stala největší radou v Moravskoslezském kraji a také jednou z nejaktivnějších v ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám