Hlavní obsah

Mladí čínští ekonomové z Wu-chanu se vzdělávají v Ostravě

Novinky, Vendula Foldyna

Dvě desítky studentů z Číny odpromovaly ve čtvrtek 28. června v aule Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. Mladí lidé se vzdělávají na zdejší Ekonomické fakultě díky smlouvě uzavřené s Hubei University of Technology z čínského Wu-chanu.

Foto: Tomáš Sláma, VŠB-TUO

Mladí Číňané studují na Ekonomické fakultě VŠB-TUO v rámci spolupráce s Hubei University of Technology.

Článek

Spolupráce s asijským partnerem odstartovala v akademickém roce 2011/2012. Do dnešní doby v moravskoslezské metropoli vzdělání úspěšně ukončilo 189 absolventů bakalářského, ale i navazujícího magisterského studia oboru Finance.

„Obvykle tráví na Ekonomické fakultě minimálně dva, případně i šest semestrů. Najdou se však i tací, kteří se rozhodnou pro doktorské studium a doba jejich pobytu se tak protáhne téměř na dvojnásobek,“ uvedl Martin Macháček, proděkan pro zahraniční vztahy, rozvoj a legislativu Ekonomické fakulty.

Mladí Číňané studují v anglickém jazyce a jsou zařazeni do vlastních vzdělávacích skupin. Některé předměty však mají společné například s jinými cizinci pobývajícími na fakultě v rámci programu Erasmus+ nebo také s českými studenty, kteří si zvolí absolvování vybraných předmětů v angličtině.

V rámci spolupráce Ekonomické fakulty VŠB-TUO a Hubei University of Technology vyjíždějí do daleké Číny také čeští pedagogové. „Každoročně do Wu-chanu odcestují čtyři naši přednášející a vyučují vybrané předměty. Jejich čínští studenti pak vyráží k nám do Ostravy a nastupují k bakalářskému vzdělávání,“ popsal Martin Macháček.

Někteří z nich slaví v rámci svého pobytu v České republice také úspěchy, například tým složený z čínských magisterských studentů Ekonomickou fakultu úspěšně reprezentoval na semifinále soutěže Global Investment Research Challenge 2017 v Praze.

Jednou z čerstvých absolventek je pětadvacetiletá Ding Lingling, která na severní Moravě strávila celkem tři roky. Naše země ji při výběru destinace k vycestování zaujala tím, že se nachází ve středu Evropy a je podle ní silným státem.

„Ostrava se pro mě stala druhým domovem. Učitelé byli na nás milí a mnoho jsme se toho naučili. Mně osobně nejvíce zaujaly předměty, kde se snoubí teorie s praxí, například statistika nebo finanční modely,“ zhodnotila mladá žena, která by se v profesním životě dále ráda rozvíjela v oboru financí a doufá, že se jednou do svého studentského města bude mít možnost opět podívat.

Ve vzdělávání čínských studentů plánuje Ekonomická fakulta i nadále pokračovat. V květnu tohoto roku uzavřela Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava se svým partnerem z Wu-chanu smlouvu platnou na následujících pět let. Během této doby by se počet mladých Asiatů měl v Ostravě ještě zvýšit.

Reklama

Výběr článků

Načítám