Hlavní obsah

Mladí čeští lyžaři získali na Skiinterkritériu, mezinárodním závodu žáků, 11 medailí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asociace Svazu lyžařů ČR v pověření lyžařské federace FIS uskutečnila ve dnech 25. a 26. ledna v Ski centru Říčky v Orlických horách 51. ročník mezinárodního lyžařského závodu žactva v alpských disciplínách.

Foto: Stanislava Dvořáková

Informační plakát lyžařského závodu žactva v alpských disciplinách, tzv. SKIINTERKRITÉRIA.

Článek

Mezinárodní lyžařský závod žactva v alpských disciplínách slalomu a obřím slalomu, tzv. Skiinterkritérium, se tradičně konal na sjezdové trati Ski centra Říčky v Orlických horách. Technickým provedením byl pověřen Ski klub Ústí nad Orlicí.

Pořadatel navázal na rozšíření technických vybavení minulého roku další novou technikou zasněžovacího systému. Specifikem letošního ročníku bylo posunutí FIS věkové hranice závodníků o jeden rok. Proto z důvodu rozdílného pojetí a stylu jízdy dívek a chlapců musely technické čety připravit dvě závodní tratě. Organizační zajištění a slavnostní ceremoniál odpovídal osvědčeným provedením minulých let.

V závěrečném hodnocení technický delegát, Slovinec Janes Dekleva, který dohlíží na pravidla FIS, označil práci organizátorů za perfektní. K bezchybnému průběhu dopomohlo i ideální počasí, teplota -8°C, nádherná slunečná sobota a velmi dobrá kvalita 85 cm vrstvy sněhu.

Účast byla 206 závodníků a 70 trenérů a členů týmů. Z původních 21 přihlášených zemí se registrovalo 19 výprav - závodníci Makedonie a Uzbekistánu nakonec nepřijeli. Poprvé se účastnili závodníci z Lucemburska.

Úspěchem a radostí pro ČR byly výsledky českých závodníků. Již první den po ukončení slalomu přinesl české výpravě zisk 4 medailí: zlato Jana Ouvína, stříbro Ivy Křížové (oba mladší kategorie) a bronz Nicoly Dubnové a Filipa Forejtka (oba starší kategorie).

Druhý den po závodě v obřím slalomu přibyly ČR další 4 zlaté medaile zásluhou Jana Ouvína (druhý jeho nejcennější kov letošního závodu) a Nikoly Bubákové (oba mladší kategorie), Kristýny Pilné a Filipa Forejtka, (oba starší kategorie).

Šest závodníků v každé kategorii a disciplíně získalo medaili, diplom a věcnou cenu. S připočtením 2. místa Ivy Křížové v obřím slalomu mladších žákyň a 2. místa Kristýny Pilné a 4. místa Josefiny Volopichové v obřím slalomu starších žákyň česká reprezentace získala celkem 11 cenných kovů. V hodnocení národů pak skončila na prvním místě před Slovinskem a Slovenskem. 

Atmosféra předání cen nejlepším závodníkům byla spojena se slavnostním programem s ohnivou show a ohňostrojem.

Z tohoto závodu ČT Sport odvysílá půlhodinový záznam ve středu 30. ledna od 16.10 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám