Hlavní obsah

Mladí architekti se setkali ve vile Stiassni

Novinky, Adam Guzdek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostní předávání cen 13. ročníku soutěže Cena Arnošta Wiesnera pro studenty Ústavu architektury Fakulty stavební VUT se již čtvrtým rokem konalo v krásném prostředí přednáškové budovy Metodického centra moderní architektury v Brně-Pisárkách.

Foto: Petr Dýr

Slavnostní předávání Ceny Arnošta Wiesnera

Článek

Soutěž studentských ateliérových prací vyhlašuje každoročně děkan FAST a je zaměřena na myšlenkově podnětné, technicky, ekonomicky a esteticky přínosné projekty. Motivuje studenty ke zvýšení kvality ateliérových prací a tím i celkové úrovně výuky studijního programu Architektura pozemních staveb na FAST VUT.

„Zdravá soutěžní atmosféra během studia zvyšuje motivaci a následně také úroveň projektů našich studentů. Jejich zájem o soutěž je každoročně velký. Letošního ročníku se zúčastnilo 83 projektů. Odborná porota proto měla náročný úkol všechny práce posoudit a vybrat ty nejlepší,“ uvedla tajemnice soutěže Ing. arch. Petra Matoušková.

Hodnocení soutěže se ujala pětičlenná odborná porota, složená z významných osobností české a slovenské soudobé architektury. Porotě předsedal pan Ing. arch. Radko Květ a dále byli jejími členy prof. Ing. arch. Petr Hrůša, Ing. arch. Tomáš Zlámal, Ing. arch. Tomáš Pilař a Ing. arch. Michal Krištof. Vítězné práce byly odměněny diplomy a formou mimořádného stipendia.

V kategorii A (práce 1. ročníku) získal první cenu Denis Cheryn za projekt Kompaktní formy chráněného bydlení v Ostravě - Muglinově, druhou cenu získal Václav Venglář a třetí cenu Jakub Naništa. Všechny tři vítězné projekty se zabývaly problematikou chráněného bydlení.

V kategorii B (práce 2. ročníku) získala první cenu Patricie Pecková za projekt Využití Göthova domu v Dačicích, druhé místo získal Václav Eliáš za návrh budovy taneční školy v Brně na ulici Milady Horákové. Třetí cena byla udělena Filipu Balovi za návrh obnovy rodinné vily Nový život pro vilu Wagner v Brně.

V kategorii C (práce 3. ročníku) získal první cenu Ondřej Veselý za návrh Nové využití vodojemu na Žlutém kopci v Brně, druhou cenu získal Tomáš Dutka za návrh Vodojem na Žlutém kopci – Brno. Třetí cena byla udělena dvěma studentům – Alexandře Borisové za projekt Svetelná expozícia v protileteckom kryte a Lukáši Kvasnicovi za Polyfunkční dům Mlýnská, Brno.

Hlavní cenu soutěže CAW 2018 napříč kategoriemi získal Ondřej Veselý s vítězným projektem kategorie C. Porota ocenila sebevědomou a kultivovanou intervenci do historické struktury bez svévolných násilností, ba naopak s vysokou architektonickou kvalitou. Grafické zpracování tohoto projektu je na nadstandardní až profesionální úrovni. Autor nezastírá vlastní koncepční řešení, naopak jednoduchou formou vyjadřuje kulturní proměnu podzemních objektů vodojemu veskrze architektonickými tvůrčími vstupy: přísun světla v centrální dvoraně, podélná arkatura napříč objektem, zahradní úpravy apod. Porota ocenila početné kvality projektu a jednomyslně se shodla na udělení hlavní ceny.

Slavnostní předávání bylo doprovázeno hudebními vstupy studentů architektury. Součástí slavnostního večera byla také vernisáž výstavy vítězných projektů. Výstava potrvá v areálu vily Stiassni v Pisárkách do konce ledna 2019. 

Reklama

Výběr článků

Načítám