Hlavní obsah

Mladí architekti i letos tvořili v přírodě

Novinky, Adam Guzdek

Studenti fakulty stavební již po šesté absolvovali tvůrčí plenér v Kunčicích v úpatí Králického Sněžníku.

Foto: Ondřej Veselý

HODNĚ FUNKY ART - Ondřej Veselý

Článek

Kreativita studentů Ústavu architektury Fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně se odráží v jejich zájmu absolvovat Tvůrčí plenér konaný v malebné krajině pohoří Králického Sněžníku. Tento předmět vznikl před léty na základě zájmu samotných studentů, kteří toužili po akci, která bude mít tvořivější náplň, než jiné akce v terénu.

„Tvůrčí plenér je zaměřen na vlastní tvorbu. Jde o realizaci, dokumentaci a prezentaci vlastního díla, vytvořeného v místě z místních nebo donesených materiálů,” říká MgA. Natalie Chalcarzová z ateliéru Výtvarné tvorby.

Organizace kurzu je založena na několikadenním soustředění na dané dílo. Studenti jsou na začátku seznámeni s uměleckým směrem 60. let zvaným Landart, a dalším tzv. „site specific“ uměním, vznikajícím ve volné přírodě a krajině obydlené lidmi. Pod vedením pedagoga přímo v terénu vytvoří dílo prostorového charakteru, sochu, instalaci nebo jiný reálný zásah do krajiny, a to buď samostatně, nebo v kolektivu.

„Mladé rodiny s dětmi upozorňuji na pohádkový les, který nám vytváří studenti architektury,” říká paní Majtnerová, provozní penzionu Stará škola v Kunčicích a dodává: „Dětem za nalezené dílo dáváme malou odměnu.”

Fotografie a videa pořízené při dokumentaci studenti dále zpracují a vytvoří výslednou prezentaci díla, kterou v závěru kurzu představí svým kolegům. Získají tak nenahraditelnou zkušenost, kdy vlastními silami dílo vytvoří a následně myšlenku a formu zprostředkují kolektivu.

Dílo, které neruší a nevadí, v krajině zůstává. Z pořízených fotografií na závěr vznikne katalog, který je dokumentem a vzpomínkou na realizace, které dříve či později v krajině zaniknou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám