Hlavní obsah

Mládě outloně zahřívají plyšovým medvídkem, aby přežilo

Novinky, Vratislav Konečný

V expozici děčínské zoologické zahrady Rajské ostrovy se narodila dvě mláďata outloně malého. Jedno bohužel nepřežilo, ani druhé ještě nemá vyhráno. Na miniaturním zvířátku jsou vidět dvě vykulené oči uprostřed chomáčku srsti, noční poloopička vypadá jako hračka.

Foto: zoo Děčín

Malý outloň malý

Článek

Strava a teplo jsou hlavní

„První z mláďat matka odmítla hned po narození a přes veškerou snahu ošetřovatelů se ho bohužel nepodařilo zachránit. O druhé se vzorně starala jen tři dny, pak jej z ničeho nic také odložila,“ povzdychl si zoolog Roman Řehák.

Péče o něj se proto ujal ošetřovatel Jiří Doubek. Krmí ho po dvou až třech hodinách a masíruje bříško pro snadnější vyprazdňování. „Mládě prozatím nemá vyhráno, aplikovali jsme mu dávku vitamínů, uvidíme, co přinesou nejbližší dny. Je důležité jej neustále udržovat v teple. To mu dodáváme nahřívacími lahvemi a také plyšovým medvídkem, na kterého se může přitisknout,“ popsal ošetřovatel. Mládě, kterému ošetřovatel začal říkat Emil, váží 19 gramů.

Zoo Děčín má s umělým odchovem outloňů malých zkušenosti již z předchozích let. Zachránit se tak podařilo outloně Béďu, který nyní slouží jako kontaktní zvíře.

Dvojčata jsou výjimkou

Outloň malý je noční poloopice z čeledi outloňovitých, obývající pralesy Laosu, Kambodži a Vietnamu. Živí se jak rostlinnou, tak i živočišnou potravou. Samička rodí většinou jedno mládě, dvojčata jsou vzácnost. Což byl zrovna případ děčínské zoo. Jedná se o samotářský druh, samec žije sám v tlupě několika samic.

Dalším přírůstkem jsou dvě kuřata leskoptve tříbarvé. Domovinou leskoptve tříbarvé je Tanzanie a jihovýchodní Keňa, až po jihovýchod Etiopie a Somálska. V nejbližších dnech očekává zoo narození mláďat ještě u kosmanů bělovousých, osla domácího a klokana rudokrkého.

Reklama

Výběr článků

Načítám