Hlavní obsah

Mladá a proměnlivá Gospel Gaia zpívá bez not

Novinky, Glena Rauerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jeden z našich nejmladších gospelových sborů se začátkem dubna představil na konferenci Nový Jeruzalém 2017 – Světlo v temnotě. Konference se uskutečnila v prostorách chomutovské Církve bez hranic a sešlo se na ní několik desítek žen z české křesťanské komunity.

Foto: Sofie Rauerová

Gospel Gaia

Článek

Gospel Gaia vystoupila s 11 písněmi, zánovní klavíristkou Radkou Maříkovou a poprvé také s bubeníkem Vladislavem Vitvarem. Koncert završil celodenní duchovní setkání, vícehlasý zpěv a projevené emoce nadchly přítomné ženy a sboru se tak dostalo nejen potlesku, ale i díků a požehnání.

Sbor založila v roce 2015 Lendul J. Jandlová v nedalekém Klášterci nad Ohří. V jeho jménu se nečekaně spojuje křesťanská zvěst i úcta k Matce Zemi, na první pohled je tedy vidět, že se jeho působení neomezuje jen na křesťanské prostředí, ale je otevřené i jiným duchovním vlivům. Cenné gospelové zkušenosti sbormistryně nasbírala za pět let zpívání v Brno Gospel Choir a také na workshopech se zahraničními lektory.

Lendul je inspirativní bytost oplývající mnoha talenty, sbor založila na mateřské, tedy v období, kdy jiné sbormistryně svůj sbor naopak opouštějí. Vysvětlením může být její hyperaktivita a nadšení, s jakým se pouští vždy do několika projektů. Kromě zpěvu se v dětství věnovala sportovní gymnastice, později také výrazovému tanci a modelingu. Na mateřské kromě stihla kromě vedení sboru ještě péct a zdobit neuvěřitelné dorty. Mimo Gospel Gaiu Lendul zpívá ještě v seskupení Inspirace Honzy Šestáka a píše vlastní písně.

Stejně jako ona, je i její sbor citlivý a zároveň energický, tichý i hlučný a pokaždé jiný. V repertoáru má křehké osobní výpovědi jako Speak to me, moderní spiriuál We pray nebo worshipovou hitovku Every praise. Ve sboru se občas objevují i muži, ale i v tenorové sekci nad nimi prozatím vedou ženy.

Gospel se běžně zpívá bez not, ale Gaia je unikátní tím, že noty nepoužívá skoro vůbec, zato sbormistryně obětavě nazpívává sboristům jednotlivé party na youtube. Sbor je otevřený spolupráci s jinými sbory i účasti externistů, společně vyjíždí na gospelové workshopy a rozhodně je možné ho označit za „baby friendly“.

„Atmosféra mezi členy je velmi uvolněná a pozitivní naladění všech přítomných mi dodává spoustu sil. Sama se snažím být milá, neprudit, a přesto si jít za svým cílem. Nepředpokládám dokonalost, doceňuji snahu. Pokud někdo udělá chybu, zasmějeme se, nikdo se mrzutě neotáčí a nepeskuje, jako jsem toho byla svědkem v klasických sborech. Dnes se mi do takových už těžko chodí hostovat. Důraz na výkon je špatný pán,“ říká mladá sbormistryně.

S Lendul a její kamarádkou Irenou Havránkovou, která vede sbor Všelijak a zpívá v Oktetu, jsem měla možnost se blíž poznat při loňské cestě na dánskou letní školu gospelu. S nimi byla zábavná i pětihodinová zácpa na německé dálnici, kterou jsme prozpívaly a protancovaly. V Dánsku jsem si s nimi jako naprostý začátečník užila i dirigentský workshop se skvělou Ninou Lunou Eriksen. Obě jsou zkušené zpěvačky, které ale nesoudí, spíš dokážou tím správným slovem podpořit a podělit se o svoje know-how.

Ukázka z vystoupení

Reklama

Výběr článků

Načítám