Hlavní obsah

Mistrovství světa ve stolním fotbalu součástí oslav padesáti provázkovských sezón

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Listopad 2017 je klíčovým měsícem oslav neuvěřitelné padesátky legendární brněnské scény. Program ve dnech 12.– 17. listopadu se koná na počest Jiřího Pechy.

Foto: Archiv DHNP
Článek

„Mistrovství světa ve stolním fotbalu“ je názvem druhého, tentokrát hudebně-sportovního festivalu Divadla Husa na provázku v rámci oslav kulatého jubilea. Turnaj bude doprovázen následným koncertem. Hrát se bude např. s Richardem Krajčem nebo kapelou Meteor z Prahy. Hlavním rozhodčím fotbalového MS bude Jiří Pecha (1944). 

Populární Peca, jak se mu říká, výborný herec je neodmyslitelně spjat s divadlem a Brnem. Patří k zakladatelům Husy na provázku, zosobňuje, vlastně celou historii divadla do dnešních dní, dosud tu v některých inscenacích vystupuje. Je z nejvýraznějších tváří hereckého souboru po celou dobu dosavadní existence divadla. 

Na své scéně ztvárnil šňůru jedinečně uchopených rolí. Za všechny zde alespoň jeho fascinujícího Krále Leara a úžasnou Babičku. Ke svým postavám pronikal vnitřně, intuicí, citovým vhledem, srdcem jim vtiskával přesvědčivou životnost.

Opomenout nelze dlouholetou jedinečnou "pobratimskou" spolupráci s Bolkem Polívkou. Duo velkých přátel, mimořádných, přitom rozdílných hereckých osobností, bavilo a zvedalo ze sedadel nadšené diváky v řadě skvělých, osobitým humorem a vtipem jiskřících autorských hrách B. Polívky (např. Pezza versus Čorba či Poslední leč), v klauniádách televizní Manéže. Z filmů vzpomeňme alespoň Pecova nesmrtelného anděla v Bolkově filmovém Dědictví. 

K závěru se blíží předchozí provázkovský festival ve dnech 2. až 7.  listopadu. Pod názvem Řešení je vzkříšení nabídl přehlídku inscenací, které byly součástí inscenačních projektů, jak vznikly v průběhu posledních 14 let za éry uměleckého šéfa Vladimíra Morávka. Projekt "Sto roků kobry" připomenula inscenace Kníže Myškin je idiot. 2.11.), "Čapkové na provázku" (Ze života hmyzu - Oh! Jaká podívaná! 3.11.), "Perverze v Čechách"(Lásky jedné plavovlásky - Plavovlásky jedné lásky. 4. 11.), "Smějící se bestie" (Mein Švejk. 5. 11.) a "Jak z toho ven" (Ubu králem: Svoboda!). Každý projekt s vybraným představením byl uveden slovem a doprovodným programem. Pátý, závěrečný projekt přehlídky Řešení je vzkříšení se koná v úterý 7. 11. –" Jak z toho ven": Ubu králem: Svoboda!

Další informace o dění za jubilea Husy na provázku na: www.provazek.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám