Hlavní obsah

Miroslav Petřík oslavil šedesátiny dvěma výstavami v Týně nad Vltavou

Novinky, Miroslav Bžoch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 1. března v podvečer zahájil Miroslav Petřík společně s kolegy Petrou Herotovou (kurátorkou Městské galerie) a Jiřím Hladečkem (vedoucím Městského muzea) a hudebním doprovodem v podání Magdaleny Koberové a Marka Petříka dvě výstavy seskládané ze své celoživotní umělecké tvorby.

Foto: Miroslav Bžoch

Miroslav Petřík

Článek

V muzeu se Miroslav Petřík (nar. 30. ledna 1959) prezentuje jako ilustrátor, malíř, fotograf, trenér a pedagog, v galerii především jako grafik.

Jeho tvorba je tematicky i technicky rozmanitá. Kreslí pastelem, maluje akvarelem nebo olejem, z grafických technik si nejvíce osvojil suchou jehlu, lept a akvatintu. V malbách a kresbách převažují krajiny, přírodní nebo hudební motivy. Jeho drobné grafiky se vyznačují soustředěním pro detail i kompozici a smyslem pro věrné zachycení předlohy, ať už to je portrét, architektura, zátiší nebo přírodní fragment.

Kromě obou výstav je připraven také doprovodný program; výtvarné kuchyňky pro děti, které se konají každý pátek v odpoledních hodinách v galerii a komentovaná prohlídka společně s autorem vystavovaných děl.

V Městském muzeu v Týně nad Vltavou výstava potrvá do 30. dubna, v Městské galerii do 7. dubna.

Výstavu v městské galerii lze nazvat Petříkovou grafickou retrospektivou. Prezentuje zde přes 200 grafických listů z období od roku 1986 až do nynějška. V městském muzeu se představuje také jako ilustrátor, malíř, fotograf, trenér a pedagog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám