Hlavní obsah

Miniuni - Svět miniatur v Ostravě potěší děti a poučí dospělé

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zrealizovat minisvět při vstupu České republiky do Evropské unie se podařilo v roce 2004. V Ostravě byl tak v areálu za Divadlem Antonína Dvořáka vedle Černé louky vybudován svět modelů monumentálních stavebních objektů evropských a světových měst.

Foto: Josef Zajíc

Miniuni Ostrava, 26. 8. 2013: Ve vstupní hale jsou modely lodí.

Článek

Svět miniatur - Miniuni převzala v roce 2005 do své správy akciová společnost Ostravské výstavy, která areál provozuje.

V současné době je zde k vidění 34 miniatur evropských a světových staveb v měřítku 1:25. Najdeme zde Eiffelovu věž vysokou 12 m, šikmou věž v Pise, větrné mlýny z Holanska, Michalskou bránu  z Bratislavy, Big Ben z Londýna, Akropoli z Athén a další stavby.

Jsou zde také modely staveb Sedmi divů světa: Visuté zahrady Semiramidiny, Egyptské pyramidy, Mauzoleum v Halikarnasu, Chrám Artemidin v Efesu, Feudisův Zeus v Olympii, maják na ostrově Faros a Kolos Rhodský. Procházkou po areálu tak může návštěvník vidět modely staveb, které v reálu třeba nikdy nespatří.

Areál křižují železniční tratě, na kterých se prohánějí modely nejmodernějších i historických vlaků.

Jako doplněk k programu pro děti je zde dobrodružné hřiště a pro nejmenší akční průlezky. Pro školní mládež jsou pořádány zvláštní akce a naučné programy.

Areál je umístěn poblíž výstaviště Černá louka za Divadlem Antonína Dvořáka v blízkosti tramvajové zastávky Výstaviště, kde zastavují tramvaje č. 4, 6, 10, 12, 14.

Otevírací doba: srpen Po-Ne: 9:00 - 20:00 hodin, září - říjen: Út-Ne: 10:00 - 18:00 hodin, listopad - prosinec: Út-Ne: 10:00 - 16:00 hodin. Vstupné: dospělí 70,- Kč, děti a senioři 40,- Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám