Hlavní obsah

Ministři se v Plzni zavázali k dalšími rozvoji česko-bavorského příhraničí

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za účelem podpisu dokumentu zavazujícího ke společné koncepci rozvoje česko-bavorského příhraničí se ve čtvrtek 5. června na Krajském úřadě Plzeňského kraje setkali ministři z české a bavorské strany.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Budoucí dokument má zahrnovat bavorské vládní obvody Horní Franky, Horní Falc, Dolní Bavorsko a české kraje - Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský.

Článek

Českou republiku zastupovala ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová, ze sousedního Bavorska přijel bavorský státní ministr financí, rozvoje země a vlasti Markus Söder.

Ministryně Věra Jourová ocenila spolupráci, která byla dosud dosažena. „Mám radost, že dnes podepisujeme koncepci spolupráce pro další období. Tím práce nekončí, ale naopak začíná. Budeme nyní společně diskutovat o vytvoření pracovní skupiny, která bude pracovat na tématech, která jsou ve smlouvě uvedena,” řekla před podpisem dohody Věra Jourová.

V podobném duchu hovořil také ministr Markus Söder, který zmínil kulturní i historické vazby mezi oběma zeměmi a také důležitost společně pracovat na oživení příhraničních oblastí. „Máme mnoho bilaterálních projektů v příhraniční sféře, ale chceme, aby spolupráce měla novou dynamiku, a to na úrovni nejen lokální, ale i státní,” uvedl ministr Markus Söder.

Podpisem dokumentu s názvem Prohlášení o záměru ad "Koncepce rozvoje česko-bavorského příhraničí" se zavazuje Česká republika a Svobodný stát Bavorsko ke zpracování společné Koncepce rozvoje česko-bavorského příhraničí. Společným cílem obou zemí je podpora atraktivních a konkurenceschopných měst a regionů.

Koncepce má mimo jiné obsahovat následující témata: vybudování hospodářského a investičního prostoru orientovaného na budoucnost, vytvoření nezávislého kulturního a vědeckého prostoru a vybudování hospodářského, kulturního a sociálního propojení v regionu.

Budoucí dokument má zahrnovat bavorské vládní obvody Horní Franky, Horní Falc, Dolní Bavorsko a české kraje - Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský.

Na regionální úrovni spolupracuje Plzeňský kraj dlouhodobě s Horní Falcí a vzájemnou spolupráci chválil nejen vládní prezident Axel Bartelt, ale také hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs.

„S Horní Falcí máme nadstandardní vztahy, není to již jen partnerství, ale i přátelství. Fakt, že Plzeňský kraj má nejlepší socioekonomické výsledky ve srovnání s ostatními kraji, je také zásluhou spolupráce mezi naším regionem a německými sousedy,” řekl hejtman Václav Šlajs.

Reklama

Výběr článků

Načítám