Hlavní obsah

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba navštívil Olomoucký kraj

Novinky, Radim Kašpar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 7. ledna navštívil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba Olomoucký kraj. Na programu měl setkání se zástupci zdejších podniků, zaměstnanci či představiteli samospráv. Cílem jednodenní cesty ministra byla podpora celkového rozvoje Olomouckého kraje.

Foto: David Prošvic

Tisková konference

Článek

Plánovaná pondělní návštěva začala v šumperské firmě Pramet Tools. Samotné prohlídce zázemí a výrobních prostor společnosti dodávající výrobky pro soustružení, frézování, vrtání a upínání předcházelo setkání s podnikateli ze Šumperska a Jesenicka. 

V podobném duchu se nesla i návštěva přerovské společnosti Meopta, která je světovým výrobcem optiky specializující se na optické, optomechanické a optoelektronické systémy.

"Firmy, které jsem navštívil, jsou na velmi dobré úrovni. Jsem rád, že jde o konkurenceschopné podniky, kterým se daří prorazit i na zahraničních trzích," konstatoval Kuba na adresu obou zmíněných společností.

"Jejich společným problémem je však oblast technického vzdělávání, tedy nedostatek pracovníků vzdělaných v technických oborech," pojmenoval ministr bolestivé místo českého průmyslu.

Odpoledne čekalo Kubu setkání s představiteli hospodářské komory, podnikatelských klubů i dalšími podnikateli a živnostníky. Nechyběl také rektor Univerzity Palackého profesor Miroslav Mašláň. Zástupce soukromého sektoru nejvíce zajímala podpora exportu ze strany státu, stejně jako otázka představené podpory technického školství. Debata se vedla také o podmínkách a problematice podnikání v kraji.

Ministr Kuba v této souvislosti seznámil podnikatele se svými plány na podporu českého vývozu vyplývající z exportní strategie. Zároveň připomenul současný trend v ČR i ve světě spočívající v posilování konkurenceschopnosti, které musí být cílem všech českých podniků.

Následně zástupcům firem představil opatření na podporu technického vzdělávání, která připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR, Svazem průmyslu a dopravy ČR a Ministerstvem školství, a o kterých chce ministr Kuba jednat s ministrem financí.

Velkým tématem byl také zákon o veřejných zakázkách. Podle ministra Kuby je potřeba jej změnit, jelikož stávající podoba brzdí stavebnictví a tím i celou ekonomiku. Přílišný důraz na co nejnižší cenu zakázek navíc nevede k efektivnímu vynakládání veřejných prostředků. 

Za pravdu mu dal i olomoucký primátor Martin Novotný. "Jsme samozřejmě rádi, že spoustu věcí vysoutěžíme za padesát procent. Někdy se ale ukáže, že skutečně ta trvanlivost díla může být docela zoufalá. Velmi často je to (důraz na nejnižší cenu) na úkor platební morálky vůči subdodavatelům," řekl Novotný, podle kterého by legislativa neměla být psána pod tlakem veřejné poptávky.

V podvečer následovalo setkání se starosty místních obcí a zástupci veřejné správy olomouckého regionu. Na závěr jednodenní cesty po kraji se Kuba zúčastnil setkání s místními členy ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám