Hlavní obsah

Minidvojčata, marionety, sochy a portréty Venduly Mlatečkové zdobí lapidárium v Dobrušce

Novinky, Dana Ehlová

Po téměř šesti letech se na začátku února vrátila do výstavních prostor lapidária v Dobrušce Vendula Mlatečková, výtvarnice a umělkyně s mimořádně rozmanitou a půvabnou tvorbou. Její minidvojčata, plastiky, sochy, marionety a portréty si právem získávají uznání v naší republice i po celé Evropě.

Foto: Dana Ehlová

Vendula Mlatečková během slavnostního zahájení výstavy v lapidáriu v Dobrušce.

Článek

Vernisáž výstavy se uskutečnila 6. února a Vendulu Mlatečkovou všem hostům představil Honza Dušek. Mimo jiné přiblížil i své první setkání s autorkou: „Dodnes je pro mě velkou inspirací v tom, jak ke mně byla vstřícná. Jsem jí za to strašně vděčný. Jsem vděčný za každý moment v životě, kdy potkám skromného, a přitom nesmírně talentovaného člověka.“

Co se týče minidvojníků, vytvořila Vendula Mlatečková například dvojče Lucie Bílé, Vladimíra Vůjtka, Elvise Presleyho, Honzy Musila a mnoha dalších. Na výstavě je k vidění katalog těchto prací - dvojčata jsou totiž dávno vzácným „majetkem“ obdarovaných osobností.

Úspěch má výtvarnice z Kostelce nad Orlicí také s marionetami, její loutky zdobí i divadlo Ta Fantastika v Praze. A to už něco znamená, jak zdůraznil Honza Dušek.

Ke slavnostnímu zahájení je nutno ještě dodat, že hudební část obstarala dvojice kosteleckých kytaristů a zpěváků Černý – Horský a že jejich umění náramně ladilo s vystavenou tvorbou.

Výstava velice zajímavé a oku lahodící tvorby Venduly Mlatečkové potrvá v Dobrušce do konce února a je přístupná v provozní době městského úřadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám