Hlavní obsah

Minerální vodu Vincentku dobře znají i čínští policisté

Novinky, Denisa Ižová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vincentka je minerálka, vyvěrající v Lázních Luhačovice, která proslavila Luhačovice ve světě. Obyvatelé Luhačovic jsou na ni hrdí a je také jejich synonymem. Je oblíbená nejen v Čechách, ale i na Slovensku.

Foto: Denisa Ižová
Článek

Jméno Vincentka pochází od hraběte Vincence (z rodu Serényiů), který dal v Luhačovicích koncem 18. století postavit první léčebná a ubytovací zařízení. Název Vincentka se objevil v roce 1792.

Historie prodeje Vincentky v lahvích je dlouhá téměř 200 let a sahá do roku 1820. Pramení v centru města uprostřed kolonády na břehu říčky Šťávnice. Je to vlastně zbytková mořská voda z pravěkého třetihorního moře, která zůstala uvězněná mezi vrstvami hornin pod Luhačovicemi.

V Luhačovicích vyvěrá celkem až 16 minerálních pramenů různého minerálního složení a existují zde celkem tři prameny nazvané Vincentka. Jsou to Vincentka, Nová Vincentka a Vincentka 2.

Žertem se říká, že Vincentka obsahuje téměř celou Mendělejevovu periodickou tabulku prvků. Vincentka je označována také jako "lék našich babiček". Její léčivé účinky prověřila staletí. Je vhodná jako doplněk při detoxikaci organismu, jako cenný zdroj jódu a dalších důležitých minerálů potřebných pro zdravý životní styl. Umožňuje rozpouštění hlenů na sliznicích dýchacích cest, žaludku a střevech svým obsahem a vyvážeností minerálních solí a biogenních prvků.

V lázeňství se Vincentka používá zejména při inhalačních a pitných kúrách při nemocech dýchacích cest, hlasivek, poruchách látkové výměny, žaludečních vředech, chorobách dvanácterníku, při chronické pankreatitidě a diabetu.

Vynikajícím dárkem a suvenýrem, který si můžete odnést z pobytu v Luhačovicích, je minerální voda Vincentka v lahvích, ale i sada výrobků s obsahem Vincentky. Dostanete je v obchůdcích na kolonádě, obchodech se suvenýry, drogériích, na recepcích hotelů a penzionů. Dokonce Vincentku v 0,7 l lahvích pro velký zájem prodává Vincentka, a. s., ve svém sídle v Luhačovicích.

Prodává se za zhruba polovinu ceny jako v prodejnách a lékárnách. Balená Vincentka se používá v některých zdravotnických zařízeních (i na Slovensku) především k inhalacím a výplachům.

Vincentka je populární i v Číně. Tamní dopravní policisté ji v práci inhalují přes rozprašovače, neboť jim pomáhá (vykašláváním hlenů) odstraňovat smogové částice z průdušek.

Prioritou jsou český a slovenský trh, ale Vincentka se vyváží do 6 zemí světa – na Slovensko, do Číny, Ruska, na Kypr, Ukrajinu a do Estonska. Vincentka, a. s., ročně prodá přes 4 milióny 0,7 l lahvových balení Vincentky. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám