Hlavní obsah

Mimořádný zájem o koncert Hradišťanu v Přepychách přinesl mimořádnou sumu na záchranu varhan

Novinky, Dana Ehlová

O tom, že titul Vesnice roku Královéhradeckého kraje, který letos získala obec Přepychy, je ve správných rukách, bylo možné se přesvědčit i 9. června, kdy se místní dominanta – kostel sv. Prokopa – stala dějištěm benefičního koncertu souboru Hradišťan Jiřího Pavlici pořádaného v rámci Noci kostelů.

Foto: Dana Ehlová

Hradišťan v kostele sv. Prokopa v Přepychách.

Článek

Jiří Pavlica kývl s Hradišťanem na to, že benefičním vystoupením podpoří záchranu královského nástroje v přepyšském kostele a zpráva o koncertu tohoto známého a uznávaného souboru vyvolala obrovský zájem v obci i v regionu mnohem širším.

Posluchači zcela zaplnili kostel sv. Prokopa, obsazeny byly všechny lavice i přístavky, včetně kůru kostela, kde se nachází varhany z roku 1872, procházející v současné době třetí a závěrečnou etapou obnovy.

Hradišťan nezklamal nikoho a svým výkonem doslova nadchl každého, kdo do kostela sv. Prokopa v Přepychách v pátek 9. června přišel. Svatostánkem zněly skladby o lásce, o víně, o čase, také písnička pro všechny děti, které nechyběly mezi posluchači, dále chorály a modlitby staré více než tisíc let, jako stvořené do tohoto prostředí.

Čtyři stovky návštěvníků se zájmem přijímaly i zamyšlení Jiřího Pavlici „nad křehkými vteřinami života“ a nad tím, jak zběsile a šíleně se občas mnozí odkudsi někam zbytečně ženou. V přestávkách mezi skladbami jim pak stačil představit i niněru a krumhorn, staré nástroje, provázející některé skladby.

A výsledek? Mimořádný zážitek pro všechny a obrovské ovace na závěr. Velkým dojmům však nebyl konec. Obrovský zájem o koncert Hradišťanu se přetavil v mimořádný výtěžek z dobrovolného vstupného, který byl opět určen na obnovu zdejších varhan.

Částka totiž tentokrát vystoupala na těžko uvěřitelných 55 458 korun, a tak nebylo divu, že se už při vyslovení prvních dvou číslic z této sumy strhl bouřlivý potlesk. Nutno dodat, že lidé tleskali sami sobě, svým otevřeným srdcím a ochotě pomoci a za to jim patří poděkování organizátorů - obce Přepychy, spolku PROVARHANY a římskokatolické farnosti. Malou odměnou se jim vzápětí stal přídavek Hradišťanu, po kterém jen neradi a velice pomalu opouštěli kostel sv. Prokopa.

Z mimořádně vysoké částky byla příjemně zaskočena i starostka Přepych Zdeňka Seidelová: „Já jsem tak šťastná,” pronesla v pomalu se vyprazdňujícím kostele. Poté dodala, jak nesmírně ji hřeje štědrost návštěvníků koncertu u srdce. 

K úspěšnému završení celého projektu v hodnotě téměř 1,3 miliónu zbývá nyní shromáždit už pouze 100 tisíc korun a všichni zainteresovaní věří, že se to už letos opravdu podaří. 

Reklama

Výběr článků

Načítám