Hlavní obsah

Miluji atmosféru hradu v Polné, říká mladý muž renesančního rozletu Jiří Jakeš

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Město Polná spravuje a provozuje několik historických objektů. Jsou to Městské muzeum Polná – Hrad Polná, Děkanský chrám Nanebevzetí Panny Marie a Rabínský dům a synagoga. Jedním z průvodců je Jiří Jakeš. Přitom nejen historie je jeho každodenním chlebem.

Foto: archiv Jiří Jakeš

Průvodce Jiří Jakeš v dobovém kostýmu.

Článek

Nedávno jste se zapojil do akce Celé Česko čte dětem. Co jste četl a kde a jaké byly reakce?

Lásku ke knihám ve mně vypěstoval můj dědeček, který mne k nim vedl již od mého útlého dětství, kdy nebyl žádný Facebook a podobně. V současné době mám ve své knihovně zhruba tři tisíce svazků knih. Proto jsem se do této akce spontánně zapojil. Četl jsem knihu mého kamaráda Jana Prchala Pověsti z Vysočiny II - o čertech a hejkalech v jihlavské mateřské škole. Dětem se to moc líbilo a měly zájem i o obrázky v knize.

Díky tomu, že vás zajímá historie, působíte jako průvodce několika historických objektů, třeba na hradě a zámku v Polné.

Do Městského muzea v Polné jsem přišel v roce 2008 a od té doby působím jako dobrovolný spolupracovník, přes sezónu zde máme kromě běžných prohlídek i několik samostatných programů, kde účinkuji se svými kolegy jako hlavní postava. Miluji atmosféru polenského hradu a když jím procházím, říkám si, kdo všechno kdysi dávno mezi jeho zdmi procházel... Navíc kontakt s lidmi miluji.

Co vám říká a v čem vás oslovuje osobnost Petra Voka z Rožmberka?

Vzhledem k tomu, že jsem členem Rožmberského řádu lebky, který Petr Vok z Rožmberka založil, mám k němu velmi blízko. Svému řádu vnuknul dvě hesla Memento Mori - to mám vytetované a nosím i na prstenu - a Cogita Aeternitatem. Osoba pana Voka mě oslovuje svým přístupem k životu a také tajemnem, jež jej obklopuje. Kdyby někoho náš Řád zajímal, kde působím jako kronikář, koukněte na webové stránky www.radlebky.cz.

Současně vás ale zajímá i židovská kultura…

Bydlím v Polné u Jihlavy, kde se dochovalo židovské ghetto se židovským hřbitovem a byla tu kdysi silná židovská komunita, která byla bohužel vyhlazena při nacistické genocidě. Je mi ctí, že mohu provádět a spolupracovat s Regionálním židovským muzeem v Polné, jež sídlí v objektech rabínského domu a synagogy. Židovská kultura mne hodně oslovuje a zajímá, tudíž za můj zájem může právě polenská židovská historie.

Jako muž renesančního rozletu provázíte v dobových kostýmech, seznamujete lidi s historií, ale co současná móda, muzika nebo film?

Renesanci a dobové oděvy miluji. V civilu se snažím pěkně a moderně oblékat, miluji knihy, rád kreslím, vařím. Z hudby mám nejraději Madonnu, kterou poslouchám několik let, z české pop hudby Helenu Vondráčkovou a další české zpěváky, ale jinak poslouchám vše, co mě zaujme, ale nemusí to být jen současná muzika. Z filmů mám nejraději historické filmy a dokumenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám