Hlavní obsah

Milovníci zvířat nejčastěji adoptují surikaty

Novinky, Jiří Smutný

V brněnské zoologické zahradě se již 20 let uplatňuje program adopce zvířat. Zúčastnit se ho může kdokoliv, například jednotlivec, rodina, škola nebo firma. Stačí vybrat oblíbené zvíře, vyplnit příslušný formulář a odeslat. Minimální příspěvek je 500 korun.

Foto: Jiří Smutný

Surikata

Článek

Mezi zvířaty, o které mají adoptivní rodiče největší zájem, jasně vedou surikaty. Za nimi mírně zaostávají další oblíbenci, vlk arktický a lemur kata. Zatímco o některé druhy je enormní zájem, o jiná zvířata se naopak nezajímá nikdo. Jsou druhy, na které ještě nikdy nikdo nepřispěl.

Podle jakých kritérií si lidé „svoje“ nejoblíbenější zvířata vybírají, není úplně jasné. „Zatímco běžné surikaty sponzoruje kdekdo, takového varana komodského neadoptuje nikdo,“ konstatuje ředitel brněnské zoo Martin Hovorka.

Za 1. pololetí 2017 přispěli adoptivní rodiče na zvířata částkou 528 869 korun, což je o 73 071 korun více než za stejné období vloni. Zatím nejštědřejší byl jistý pan Jiří z Brna, který věnoval 100 000 korun na dva lední medvědy. Celkem má Zoo Brno téměř 350 přispěvatelů.

Kdo to ještě nestihl, může to zkusit. Výběr zvířat je bohatý. Z dlouhodobě nepodporovaných zvířat to jsou například pekari bělobradý, jelen milu, kůň domácí pony, zebra Chapmanova, varan komodský, aguti Azarův a tenkozobec opačný. Nově lze letos adoptovat klokana bažinného, pásovce kulovitého, osináka afrického, vousivku pestrou nebo lva konžského.

Nejlevněji, na pouhou pětistovku, přijde adopce osmáka degu, páva korunkatého, papouška zpěvavého, křepelky korunkaté, leguánka měnivého nebo želvy nádherné. Ke dražším zvířatům patří varan komodský a medvěd kamčatský (30 000 korun), žirafa síťovaná a tygr sumaterský (40 000), lední medvěd (50 000) a lev konžský (60 000).

Kompletní seznam zvířat připravených k adopci se nachází na www.zoobrno.cz/podporte-nas/adopce-a-sponzorstvi. Suma přiřazená ke každému zvířeti představuje přibližné roční náklady na jeho chov. Kdo má vybrané zvíře, ale částka je pro něj příliš vysoká, může přispět menší částkou. V tom případě nebude adoptivním rodičem, ale přispěvatelem.

Reklama

Výběr článků

Načítám