Hlavní obsah

Milovníci poezie se prošli podezřelou krajinou s anděly

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Činohra Národního divadla Brno připravila na sobotu 12. března pro ty, kteří již navštívili inscenaci Podezřelá krajina s anděly, i pro ty, kteří se na ni teprve chystají, pro budoucí i bývalé maturanty, učitele a Brňany vůbec netradiční tematickou procházku městem.

Foto: Jiří Smutný

Průvodcem byl Zdeněk Rotrekl ml. (vlevo)

Článek

Zatímco autoři inscenace, inspirovaní stejnojmenným souborem povídek, románem Světlo přichází potmě a poezií brněnského básníka a prozaika Zdeňka Rotrekla, ji předložili návštěvníkům divadla ke zhlédnutí vsedě, procházka místy, kde umělec žil a tvořil donutila zájemce o jeho tvorbu vstát ze sedadel a osobně si tato místa projít a prohlédnout.

Nabídku k procházce využilo 29 lidí a 2 psi. Průvodcem byla osoba nejpovolanější, Zdeněk Rotrekl mladší, básníkův syn. Kromě jeho vyprávění si účastníci akce vyslechli záznam rozhovoru, který se Zdeňkem Rotreklem starším natočila v roce 2010 Jana Uhdeová a několik básní v přednesu herců NdB.

Putování začalo na Obilním trhu, kde bydlel básník Ivan Blatný, a pokračovalo k místu, kde stával Rotreklův rodný dům se zahradou s adresou Údolní 4. Dnes je na něm parkoviště pro návštěvníky sousedního úřadu ombudsmana. Z původní zahrady zbyly už jen dva stromy, bříza a borovice, oba básníkem osobně zasazené.

Odtud procházka pokračovala do Starobrněnské ulice, na Zelný trh a skončila v divadle Reduta, kde byl promítnut dokumentární film o Zdeňku Rotreklovi, který v roce 2007 natočil režisér Martin Františák. Za velmi originální a zdařilou akci nezbývá než Národnímu divadlo Brno poděkovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám