Hlavní obsah

Milování v přírodě - téma výstavy v Muzeu v Ústí nad Labem

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohlavní akty, ale i vše, co jim předchází u ostatních živočichů, uvidíte na výstavě Milování v přírodě v Městském muzeu v Ústí nad Labem. V přírodě naprosto přirozený akt v rámci zachování druhu lidé povýšili na to nejhezčí, co nás může potkat. Je to o citu, o milování, ne o páření.

Foto: Vratislav Konečný

Kopulační akt lišky je poněkud neobvyklý

Článek

Výstava s množstvím interaktivních prvků ukazuje rozmnožování, ale i namlouvací obřady u řady živočišných druhů. Ale je tomu podobně jako u lidí.

Vyšší živočišné druhy se předvádějí jako odmítavé, mnohdy až netečné samice, o které musí jejich partner usilovat. Pro lidi jsou některé námluvy až bizarní, samci se předvádějí buď různými tanci, nebo souboji o svou vyvolenou. 

Vyberte si partnera

Základem výstavy jsou fotografie, řada z nich velkoformátových, a sbírkové předměty doplněné rozsáhlým vysvětlujícím textem založeným na nejnovějších vědeckých poznatcích. Výstava má estetickou, ale i informační hodnotu. 

Určitě zaujme řada hravých prvků, pobaví, ale i poučí. V části výstavy věnované námluvám u zvířat si lze sestavit profil svého ideálního partnera. Nebo si na interaktivní obrazovce vyzkoušet výběr partnera podle jeho tváře s následujícím vysvětlením, jaké vlastnosti se na lidských tvářích mohou projevovat.

Dozvíte se plno zajímavých informací, najdete tu i živé tvory v teráriích a akváriích. Na konci expozice je místnost věnovaná orangutanu Ňuňákovi, samci ústecké zoologické zahrady, jíž byl symbolem. 

Výstava trvá do 31. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám