Hlavní obsah

Miloš Štědroň dnes slaví 75. narozeniny

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prof. Mgr. PhDr. Miloš Štědroň, CSc., brněnský muzikolog, hudební skladatel, vědec, pedagog, publicista, spolupracovník Divadla na provázku (dnes Husa na provázku) a profesor Ústavu hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně se narodil 9. února 1942.

Foto: Jiří Smutný

Miloš Štědroň

Článek

Na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity (tehdy Univerzita Jana Evangelisty Purkyně) v Brně vystudoval bohemistiku a na Janáčkově akademii múzických umění hudební vědu.

Od roku 1964 pracoval jako asistent v Moravském zemském muzeu (tehdy Moravské muzeum) a současně na FF MU, od roku 1971 jako odborný asistent. Absolvoval studijní pobyty v Německu, Belgii, Nizozemsku a USA. Profesorem byl jmenován v roce 1994.

Publikuje v odborných časopisech, zejména v Opus musicum. Napsal řadu knih a studií, například  Josef Berg - skladatel mezi hudbou, divadlem a literaturou, Leoš Janáček a hudba 20. století, Odešel tiše za ticho se schovat (vzpomínka na básníka Jana Skácela), Bolek Polívka v hlavní roli, Claudio Monteverdi, Základy mikrotektoniky, Základy polymelodiky, Dějiny české hudební terminologie nebo vyprávění o svém dětství, literatuře a divadle Přijdu za poledne. Miloš.

Skládal hudbu pro televizi (Balada pro banditu, Šapitošou), pro rozhlas (seriál Putovali hudci) a scénickou hudbu pro více než 50 divadelních představení, zejména pro Divadlo na provázku. Mezi jeho díla patří i 6 villanel pro violoncello a smyčcový orchestr nebo Na dávném prosu - písně na texty básníka Jana Skácela.

Za svoji tvorbu získal řadu významných ocenění. Například v roce 1988 to byla Cena SČSKU za hudbu pro Divadlo na provázku, v roce 1994 cena Nadace Universitas Masarykiana Brno, v roce 1995 cena Classic za realizaci díla Leoše Janáčka a v roce 1998 se stal laureátem MFF Strážnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám