Hlavní obsah

Mikulovu právě vévodí černobílé klávesy

Novinky, Dana Smrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sdružení hudebníků města Mikulova pořádá se Základní uměleckou školou v Mikulově 12. ročník klavírních kurzů „Audaces fortuna iuvat“. Ve městě pod Pálavou rozvíjí od 19. do 26. srpna svoje nadání na sto třicet účastníků z Čech, Moravy i ze zahraničí. Zkrátka však nepřijde ani veřejnost.

Foto: Martin Tesařík

Na zahajovacím koncertu excelovalo Duo Ardašev - stálice na tuzemských i zahraničních pódiích.

Článek

Klavírní kurzy v Mikulově jsou synonymem týdne intenzivní práce s nástrojem, řady nezapomenutelných zážitků, ale také série koncertů. Na prvním z nich excelovali brněnští pianisté Renata a Igor Ardaševovi. „Reprezentují ve svém oboru naprostou špičku, jejich bohatá úhozová paleta mnohdy sugeruje barvy téměř orchestrální,“ uvedla ředitelka kurzů Monika Czajkowská.

Její slova potvrdilo následujících devadesát minut, zazněl během nich výběr Dvořákových Slovanských tanců, Vltava z cyklu Má vlast Bedřicha Smetany, Drásnění Víta Zouhara a Brahmsovy Uherské tance. Potlesk publika nebral konce, a tak se dočkal hned dvou přídavků.

„Oba jsem slyšela poprvé, byli úžasní,“ neskrývala nadšení Kateřina Němečková, kterou na kurzy do Mikulova z Jihlavy doprovodila paní učitelka a maminka. Shodly se na tom, že z programu je nejvíc oslovila Vltava. „Zahráli to skvostně. Vůbec není jednoduché vystoupit před poučeným publikem s tak známou skladbou. Ale zhostili se toho na výbornou, obsáhli celý symfonický orchestr,“ usmívala se Dagmar Němečková.

Další z koncertů pro veřejnost proběhne už toto úterý 23. srpna. Recitál Lukáše Michela s názvem Pocta českým mistrům zazní v zámeckém sále od 19 hodin. „Tento třicetiletý interpret z Karviné představí díla velikánů české hudby od romantismu až po současnost. Zazní tak díla Bedřicha Smetany, Leoše Janáčka, Bohuslava Martinů a Klementa Slavického,“ prozradila Czajkowská.

Přehlídka nadějného pianistického mládí se pak na zámku odehraje ve čtvrtek 25. srpna, od 18 hodin tam začne Slavnostní koncert účastníků kurzů. Jejich matiné je na programu o den později ve 14 hodin, a to v sále základní umělecké školy. Vstupné na všechny koncerty je dobrovolné.

Kurzy, které se kromě sólové a čtyřruční hry zaměřují také na výuku improvizace a pohybovou relaxaci, se těší velkého věhlasu i díky obsazení lektorského týmu. Více na www.klavirnikurzymikulov.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám