Hlavní obsah

Mikulovskou krajinou po stopách baroka

Novinky, Dana Smrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galerii Konvent zaplnily 25. května desítky fotografií soch Mikulovska a mapy, které zachycují jejich umístění. Národní památkový ústav v Brně tam totiž uspořádal přednáškový den Barokní krajina Mikulova a Pálavy.

Foto: Dana Smrčková

Přednáškový blok zahájil prof. PhDr. Miloš Stehlík.

Článek

Národní památkový ústav pravidelně organizuje celostátní tematické kampaně. Ta aktuální se jmenuje Barokní socha v krajině. „K uchopení této problematiky se v rámci Jihomoravského kraje oblast Mikulova a Pálavy přímo nabízí. Zdejší kulturní krajina a přírodní scenérie se jeví jako ideální prostředí pro naše téma,“ vysvětlil odborný náměstek pro památkovou péči Národního památkového ústavu v Brně Zdeněk Vácha.

Přednáškový blok uvedl Miloš Stehlík filozofickým pojednáním na téma Člověk a krajina v baroku, navázal na něj Petr Czajkowski s referátem o Proměně  barokní krajiny Mikulova a Pálavy. „Představy dnešního člověka o barokní krajině se odvíjejí především od dobových obrazů. Ty však nezachycují krajinu reálnou, nýbrž komponovanou,“ zdůraznil Czajkowski.

Barokní člověk podle něj svoji krajinu zušlechťoval především sochami. „Důležitými prvky se staly morové sloupy, Boží muka, kaple i plastiky svatých. V současné době krajinu hyzdí sloupy elektrického vedení, vysílače mobilních operátorů a posedy myslivců,“ podotkl Czajkowski.

Stavem křížové cesty, zejména pak sochařských děl a možnostmi jejich obnovy se zabýval restaurátor Petr Vojáček. O Svaté Hoře – Mons Praemonstratus u Olomouce pohovořil Pavel Suchánek. Přednáškový den vyvrcholil odpolední procházkou křížovou cestou na Svatý kopeček s odborným výkladem pod vedením Petra Czajkowského a Miroslava Koudely.

Do galerie na Vrchlického ulici hned vedle Dietrichsteinské hrobky ve středu zamířily desítky zájemců, studentů i starosta města Rostislav Koštial. „Mikulov není jen městem skvělého vína, gurmánských zážitků, historických skvostů a úchvatné přírody. Stále více je to taky město galerií,“ komentoval Koštial jednu z prvních akcí v nedávno otevřené galerii.

Panely se snímky a dokumenty zůstanou v Konventu ještě několik dnů. Otevřeno má v pátek od 15 do 19 hodin, v neděli od 10 do 12 a od 14 do 19 hodin. Vstupné je dobrovolné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám