Hlavní obsah

Mikulovské Rudolfinum otevírá své brány

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historický dům v centru Mikulova na rohu Brněnské ulice a Lormova náměstí se během roku proměnil a v sobotu 31. května otevře své brány veřejnosti.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Mikulovské Rudolfinum, jak byl dům pojmenován, v sobě ukrývá především kavárnu U Lorma a vinný sklep Jiný svět, které zde nově vznikly. V přilehlých galerijních prostorách se budou pořádat výstavy, recitály a koncerty malých forem.

Návštěvníci se také budou moci seznámit s životem a dílem významného mikulovského rodáka Hieronyma Lorma, který se narodil právě v tomto domě. Filosof, spisovatel, básník a publicista byl také tvůrcem prstové dotykové abecedy pro hluchoslepé. V části objektu je také optika a dům je trvale obydlený.

Dům z počátku 17. století je výjimečný zejména nádvořím s jednopatrovou toskánskou arkádou, kterou zdobí novodobá kašna výtvarníka Čestmíra Sušky. První rozsáhlou rekonstrukcí prošel objekt po roce 1970, kdy se na něm podílel architekt Leoš Nechvátal. Dům po desetiletí patřil do majetku státu. Regionální muzeum v Mikulově ho využívalo jako kanceláře a byly zde služební byty.

Před rokem byl objekt prodán Jihomoravským krajem do soukromého vlastnictví. „Rozhodli jsme se, že dům zpřístupníme lidem a zatraktivníme tak turistickou nabídku Mikulova. Ke spolupráci na rekonstrukci jsme opět požádali inženýra architekta Nechvátala, který dům zná,“ řekl za majitele Ivo Láník.

Slavnostní otevření Mikulovského Rudolfina bude v sobotu 31. května v 19 hodin. Jeho součástí bude vernisáž výstavy KUMŠT, audiovizuální instalace studentů Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. V nově otevřených prostorách bude také instalována výstava mikulovské malířky Olgy Pluháčkové, které se nechala inspirovat historií místa, vinařstvím i dílem Nicose Armutidise.

Reklama

Výběr článků

Načítám