Hlavní obsah

Mikulov zve na Svatomartinské slavnosti vína a husích specialit

Novinky, Jitka Sobotková

Mikulov přivítá nová vína svatomartinskými slavnostmi. Dny husích specialit, mladých a Svatomartinských vín, jarmarku, divadla, zpřístupněných památek si budeme moci vychutnat od 6. do 15. listopadu.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Program začíná v pátek 6. listopadu v Městské knihovně Svatomartinskou dílnou pro děti i dospělé, na níž mohou vyzkoušet tradiční draní peří či psaní husím brkem. Večer hostuje v mikulovském kině Divadlo Radka Brzobohatého s komediálním divadelním představením Barmanky.

V sobotu 7. listopadu se na Náměstí otevírá svatomartinský jarmark se svatomartinským zpíváním a husím pochodem v podání folklorních souborů Palavánek, Palavěnka a Jarabáček. Odpolední program tance a zpěvu připravil Národopisný soubor Pálava s cimbálovou muzikou Píšťalenka a mužský pěvecký sbor z Březí.

Kafe Pala připravila na sobotní podvečer hudební vystoupení mikulovského rodáka Vojtěcha Hondla, letošního účastníka pěvecké soutěže SuperStar. Jazzový koncert Rudyho Linky je pak v nabídce Galerie Závodný a Boutique Hotel Tanzberg uvede svatomartinský večer plný muziky.

Také v neděli 8. listopadu bude Náměstí patřit svatomartinskému jarmarku s vystoupením kejklířů a komediantů. Mikulov nezapomíná ani na děti a v programu se během slavností objeví hned několik pohádek.

Ve středu 11. listopadu v 11 hodin slavnostně přijede do města svatý Martin. Přesně v jedenáct hodin a jedenáct minut si na Náměstí společně připije a přivítá nový ročník vín. K dobré náladě zahraje CM Kasanica a zatančí místní krojová chasa.

Svěcení vín ročníku 2015 je připraveno na pátek 13. listopadu v zámeckém Gajdošově sále. „Na programu je slavnostní obřad, podávat se bude svatomartinská kachna a zahraje CM Cimbaltrio. Mladá vína je zde samozřejmě možné i degustovat,” zve za organizátory Vojtěch Pazderka.

Svatomartinské slavnosti s dobovým programem, jaký býval na trzích skutečně kdysi k vidění, budou pokračovat i třetí listopadový víkend o 14. o 15. listopadu. Přijede pouliční komediantský spolek, vystoupí skupina muzikantů s historickými nástroji a nabídku atrakcí ozvláštní i historický fotokoutek, středověká lezecká stěna či starobylý kolotoč.

„Mimořádně budou zpřístupněny hlavní památky, jako je Dietrichsteinská hrobka, všechny zámecké expozice Regionálního muzea v Mikulově, židovský hřbitov a synagoga. Zveme také na prohlídky města se šálkem svařeného vína či komentovaný výstup na Svatý kopeček, kde se setkají symbolické postavy sv. Martin se sv. Šebestiánem,” řekla Marcela Koňáková, ředitelka Turistického informačního centra.

Celé město provoní také husí speciality a podávat se bude i ve čtrnácti místních restauracích. Husí menu budou doprovázet i večery s cimbálovou muzikou a ochutnávky mladých a Svatomartinských vín.

Kompletní program Svatomartinského Mikulova naleznete v kulturním kalendáři na www.mikulov.cz nebo v tištěné podobě v kanceláři TIC Mikulov.

Reklama

Výběr článků

Načítám