Hlavní obsah

Mikulov provoní jídla Národů Podyjí

Novinky, Dana Smrčková

Mezinárodní gastronomické speciality, víno, kulturní program a snídani pod širým nebem nabídne Festival Národů Podyjí. Mikulov jím bude nadcházející víkend žít už po dvanácté.

Foto: archiv o. s. Národy Podyjí

Sele na rožni nabídnou Srbové.

Článek

Festival letos startuje 22. července vernisáží v Galerii Konvent. Výstavu s názvem Na pomezí / Dazwischen organizátoři z občanského sdružení Národy Podyjí zahájí v 18 hodin, pak přijde na řadu projekce dokumentu V souladu s přírodou, který vypráví příběhy z česko-slovensko-rakouského pohraničí.

Přehlídka slaných, sladkých, teplých i studených delikates propukne v sobotu, a to hned od 10 hodin. Kuchařskou zástěru obléknou zástupci osmnácti národností, kteří si region Podyjí oblíbili natolik, že se v něm usadili natrvalo.

Kdo dorazí 23. července na mikulovské Náměstí, může ochutnat vybrané pokrmy kuchyně arménské, bulharské, goralské, horňácké, italské, kavkazské, kelečské, malokarpatské, mongolské, moravské, romské, srbské, ukrajinské, valašské, komžské, rakouské i vídeňské, záhorácké a židovské.

„Na pomyslném jídelním lístku se mimo jiné objeví tyrolské sýrové špecle, šašlik, jehněčí polévka i guláš, řízky z telecího masa, záhorácké pečienky, štrůdly s višňovou i jinou náplní, meruňkové knedlíky nebo valašské frgále. Míchat se také budou takzvané Koktejly za lepší svět,“ prozradila produkční akce Sylva Chludilová s tím, že na radnici se bude od 14 hodin až do půlnoci degustovat víno.

Prázdné nezůstane ani pódium. Představí se na něm hlavně soubory a sólisté národnostních skupin.

Vystoupí tak mimo jiné Ruské kulturní centrum, Livada s makedonskými a černohorskými písničkami, Trio de Janeiro vsadí na latinské rytmy. Pohárek připraví slovenský a moravský blok, zazní taky klezmer v podání kapely Urband, romské melodie zahraje Epaš a chybět nebude ani orient s tanečnicí Narin. Unikátní show předvede taky fyzický básník Petr Váša, rakouští HIFI FM, Okamih stretnutia a Čokovoko.

Tečku za festivalem tradičně udělá nedělní Permanent Breakfast na Kostelním náměstí. Snídaně se tam začne podávat od 10 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám