Hlavní obsah

Mikulov podpořil harmonii ve světě

Novinky, Dana Smrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světový běh harmonie je běh s hořící pochodní, kterou nesou statisíce dobrovolných běžců přes více než 140 zemí. I letos vede jejich trasa Českou republikou, do Mikulova dorazili ve středu 18. května.

Foto: Dana Smrčková

Starosta Mikulova přebírá děkovný list.

Článek

Mezinárodní skupinu běžců přijal na radnici první muž Mikulova Rostislav Koštial. „Škoda, že mi povinnosti nedovolí, abych s vámi letos běžel, ale jsem moc rád, že jste naše město ani tentokrát nevynechali. Vždycky tady budete vítáni, ať se rozhodnete Mikulovem jenom proběhnout anebo se zdržíte delší dobu,“ poznamenal.

Po hromadné fotografii a připomenutí projektu došlo na předání děkovného listu městu Mikulov za vyjádření dobré vůle a vlastní úsilí o rozvoj harmonie ve světě. Sportovci si připravili ještě jedno malé překvapení, zazpívali znělku běhu. Před městským úřadem pak starosta zapálil pochodeň a symbolicky s ní v čele skupiny vyběhl k Dietrichsteinské hrobce.

Z Náměstí účastníci běhu zamířili ještě do zámecké zahrady, kde je přivítaly děti z mikulovské základní školy Valtická. Čekaly na ně hry, soutěže a vyprávění. Podle indicií třeba hádali, kdo z jakého státu pochází, anebo společně proběhly celý svět – barevné vlajky coby jednotlivé světadíly vyznačovaly trať se stanovišti, kde se rozdávala razítka.

„Dokážeš-li vytvořit harmonii ve svém vlastním životě, tato harmonie se rozšíří do celého světa,“ říká motto běhu. A tak si všechny holky i kluci na okamžik podrželi pochodeň jako symbol tohoto poselství a poslali skrz ní své přání svým nejbližším.

Světový běh harmonie založil v roce 1987 sportovec, umělec a mírový filozof Sri Chinmoy. V České republice ho organizují sportovci a dobrovolníci z občanského sdružení World Harmony Run.  

Z Mikulova se běžci vydali směr Znojmo, odtamtud mají v plánu Bítov, Slavonice, Třeboň, Český Krumlov, Vimperk, Klatovy, Stříbro a Karlovy Vary, kde trasa přes Českou republiku 27. května končí.

Z Mikulova se běžci vydali směr Znojmo, odtamtud mají v plánu Bítov, Slavonice, Třeboň, Český Krumlov, Vimperk, Klatovy, Stříbro a Karlovy Vary, kde trasa přes Českou republiku 27. května končí.

Více informací o Světovém běhu harmonie ZDE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám