Hlavní obsah

Mikulášská jízda a vánoční fantazie zahájily adventní období v Habartově

Novinky, Aleš Plevka

Páteční podvečer 1. prosince se v Habartově nesl v režii Domu dětí a mládeže, jehož zaměstnanci v čele s ředitelkou Janou Chalupskou a Ivou Dobošovou doplněni i o nepostradatelnou partu dobrovolníků připravili tradiční akci určenou především pro mladší děti.

Foto: Aleš Plevka

Habartovský vánoční strom na náměstí Přátelství

Článek

Krátce po setmění, konkrétně v 17 hodin, se v okolí DDM vyrojilo blíže neurčené množství čertů a čertic, aby obsadili celkem deset herních stanovišť, na nichž měly příchozí děti prokázat veskrze dobře naladěným čerchmantům nějakou tu malou službičku, která jim posléze mohla zaručit i žádoucí odměnu.

Po dětech bylo žádáno, aby se na chvilku staly chůvami malého Belzebuba, topiči pod pekelnými kotli, aby čerty obehráli v kostkách či je potěšili písničkou. Každá vyplněná služba pak byla zaznamenána do hrací karty, která se po úspěšném vyplnění jako mávnutím kouzelného proutku proměnila v balíček sladkostí.

Nutno poznamenat, že nejvíce obav u dětí budila návštěva samotného pekla. Vstup do něj se totiž nacházel v potemnělém sklepení, do nějž byl přístup po úzkém schodišti a ze kterého se navíc co chvíli ozývaly hrůzu nahánějící výkřiky těch, kteří onu návštěvu právě podstupovali. Nezřídka pak ze sklepa vybíhaly i postavičky se slzami na tváři, a tak jistá míra odvahy a odhodlání byla k sestoupení do pekla určitě potřeba.

Posel nebes, tedy anděl, si vzal na starost koňskou projížďku, kterou jako obvykle zajistil se svými čtyřnohými kamarády Josef Janura starší. Během hodiny se na připravených stanovištích vystřídalo něco okolo 120 dětí.

Ještě několik set dalších lidiček již čekalo na náměstí Přátelství, kde se po krátkém pozdravu a přání proneseném starostou města Petrem Janurou v půl sedmé večer do okolní tmy rozzářil habartovský vánoční strom. I ten byl letos poněkud obohacen, a to o hvězdu na špici, kterou lidé vloni právem postrádali, a tak letos již vypadal uceleně a velmi pěkně. Světelnou výzdobu náměstí doplnila i nová světelná girlanda, která ozářila další z balkonů budovy městského úřadu.

Z náměstí se pak několikasethlavý lampionový průvod vydal na asi kilometrovou procházku městem. Cílem tohoto lidského hada, na jehož bezpečnost dohlíželi policisté z obvodního oddělení, bylo škvárové hřiště, kde celá akce vyvrcholila trochu netradičním, ale pro mnoho diváků velice vděčným ohňostrojem, který se podle slov drtivé většiny přítomných ohňostrůjcům tentokrát nadmíru vyvedl.

O den později, tedy během sobotního dopoledne, vyrostl přičiněním asi deseti párů skautských rukou na habartovském náměstí i oblíbený malovaný betlém, který se na celý měsíc stane krásnou dominantou celého prostoru. 

Advent v Habartově, tak může naplno začít. Jeho součástí bude třeba obvyklé Vánoční vyrábění s DDM (16. 12.) nebo skautské adventní zpívání koled, které se odehraje právě u betléma, a to každou neděli od 17 hodin.

Nejvíce lidí však na náměstí Přátelství určitě zamíří přímo na Štědrý večer, kdy se zde odehraje sváteční setkání občanů. Začátek je plánován na desátou hodinu večerní a chybět nebude hudební produkce a ani pořádná porce čaje a svařáku, který je takovým malým dárkem od města pro občany. K dokonalosti sváteční atmosféry tak již chybí pouze bílá peřina.

Reklama

Výběr článků

Načítám