Hlavní obsah

Mikuláš hledal talent mezi chemiky

Novinky, Beáta Kapošváry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V předvánočním čase pořádá katedra chemie Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity tradičně chemickou Mikulášskou besídku, která je pokaždé jiná a pokaždé naprosto originální. Tyto akce jsou vždy v režii studentů učitelství chemie.

Foto: Beáta Sklářová

Mikuláš hledá talent!

Článek

Letošní ročník se nesl v duchu soutěže Mikuláš hledá talent, protože Mikuláš si přece anděly a čerty vybírá... Tato atraktivní podívaná byla doprovázena kromě zajímavých chemických pokusů i skvělou hudbou a vtipnými texty. 

Moderátor ve svítícím saku pozval na pódium postupně tři anděly a tři čerty, kteří svými andělsky krásnými a po čertech chytrými pokusy soutěžili o přízeň nejen publika, ale i porotce, kterým byl samotný Mikuláš. Ten hodnotil jejich originalitu, kouzelnou moc a její využití v praxi, ale hlavně celkový dojem.

Andělé prokázali pečlivou přípravu a čerti se naopak snažili podvádět, takže se postarali o nečekané zvraty u některých chemických pokusů. Na pódiu to kromě hezkých barevných chemických reakcí bouchalo, hořelo, dýmilo a jiskřilo. Nerozhodný Mikuláš došel nakonec k závěru, že příští rok vezme na koledu všechny účinkující. 

A tak skončila Mikulášská besídka 2012 a pomyslná štafeta pořadatelství zase putuje dál. Děti byly z představení nadšené, dospělí se dobře bavili a budoucí učitelé chemie ukázali, že si umí s vědou hrát a umí ji zábavně podat i dětem. 

Akce byla realizována v rámci projektu OPVK „Svět vědy - záhadný i zábavný“ (registrační číslo projektu CZ.1.07/2.3.00/35.0053), který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám