Hlavní obsah

Mikro a makro svět se představuje na výstavě v Hronově

Novinky, Markéta Machová

Interaktivní muzeum Pod čepicí připravilo letos pro své návštěvníky unikátní výstavu, která nechá návštěvníky nahlédnout do mikrosvěta a přináší překvapivá makro vesmírná srovnání. Výstava potrvá do 30. prosince.

Foto: Muzeum Pod čepicí
Článek

Muzeum Pod čepicí vzniklo přímo v centru města Hronova v roce 2016. Prostor v bývalé hotelové škole se rychle stal zábavně vzdělávacím centrem, kam se rádi vracejí děti i dospělí. Hlavním lákadlem je neustálá možnost úžasného poznávání a tvoření. Během jednoletých výstav se návštěvníci měli možnost seznámit například s okoklamy či tajemstvím světla.

V letošním roce pro své návštěvníky připravilo muzeum výstavu s názvem Mikro x makro svět aneb Na velikosti záleží. Ta nechá děti i dospělé nahlédnout do mikrosvěta hmyzu i obyčejných věcí, které nás den co den obklopují.

Základem výstavy je fakt, že si lidé spousty věcí, rostlin či živočichů pro jejich miniaturní velikost ani nevšimnou nebo o nich dokonce nemají ani ponětí. Často však právě tyto věci hrají v našem životě tu největší a nejdůležitější roli. Navíc existuje řada zajímavých a překvapivých souvislostí mezi mikrosvětem a makrosvětem.

Součástí expozice je také výstava mikro a makrofotografií Libora Nývlta, Adély Gultové, Martina a Ondřeje Pelánkových a Lucie Dovalové. Nechybí ani tradiční tvořivá dílna, kde si na muzejní daktyloskopické karty mohou návštěvníci nechat odebrat otisky prstů nebo se „potrápit“ při skládání nového dřevěného hlavolamu zářícího v UV světle. A jak radí zakladatelky muzea: „K návštěvě muzea si nezapomeňte s sebou vzít něco malého do kapsy. V muzejní „badatelně“ si to parádně zvětšíte a prozkoumáte pod mikroskopem.”

Hra by měla být nedílnou součástí poznávání a života nejen dětí, ale i dospělých. Volný čas strávený v interaktivním muzeu Pod čepicí si užije jistě celá rodina.

Reklama

Výběr článků

Načítám