Hlavní obsah

Michalovická Putna je roztržená, nikdo neví proč

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč se kulaté věži michalovického hradu začalo říkat Putna se nedozvíte, ono to v podstatě taky putna je. Zrovna tak se neví, proč je roztržená a nebýt včasné záchrany, asi by se již dávno zřítila do údolí Jizery.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Hrad založený Markvartici někdy ve druhé polovině 13. století najdete proti proudu Jizery asi tři kilometry od Mladé Boleslavi. Autem se dá zajet až téměř pod něj, z města sem jede i MHD do stanice Podlázky.

Výstup k hradu není nikterak namáhavý, ale kdo tu byl před lety a neplatil vstup, musí se připravit na dvacetikačku, děti a stárnoucí mládí polovic. Ona každá koruna na záchranu památky přijde vhod a Boleslav už do oprav investovala, to poznáte podle zrekonstruovaného zdiva, nočního osvětlení a také, že Putnu ještě stále vidíte v celku. Denně sem zavítá v průměru padesát lidí, průvodce si to pochvaluje, ale také současně nadává na vandaly, kteří tu občas řádí.

Na Michalovicích sídlil jeden z předních českých rytířů, Jan z Michalovic, Byl z jedné markvartické větve, stavbou hradu se začal psát z Michalovic. Dobové dokumenty přinášejí svědectví o jeho vítězstvích na kolbištích po celé Evropě.

Rod vymřel 1468, v revoluční době po roce 1420 hrad chvíli vlastnili husitští hejtmani, Michalovicové byli tvrdě katoličtí. Sestra posledního Michalovice se provdala za Jana z Cimburka a Tovačova, moravského pána, a ten o hrad zájem neměl.  V roce 1513 už je veden v písemnostech jako opuštěný. Od té doby se o něj nikdo nestaral.

Mácha tu nemohl chybět

Na Putně je deska, že ho v roce 1835 navštívil Karel Hynek Mácha. Je neuvěřitelné, kolik toho za svůj krátký život stihl.

Až vystoupáte na věž, budete mít skvělý pěkný pohled do kraje, odhlédneme-li od boleslavských paneláků. Ale v Boleslavi je také hrad, pod vámi plyne Jizera, na obzoru zahlédnete Krkonoše, Ještěd, Bezděz, Ralsko. Pokladna slouží i jako stánek s občerstvením, posadit se  je kde.

A proč je Putna nakloněná? První verze: hledači pokladu, který tu prý určitě je, ji podkopali, takže pukla a naklonila se. Druhá alternativa: po výbuchu střelného prachu, kdy si místní chtěli vzít zdivo na obydlí, si „sedla“. Třetí: roztrhl ji blesk.

Na příčině ani moc nezáleží, hlavně že zůstala a je cílem hezkých procházek.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám